Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Christian Hårleman gör samma analys som Sverigedemokraterna

Christian Hårleman, som presenterar sig som processledare i Ronna under Storstadssatsningen 2001-2005, har skrivit en i våra ögon rätt märklig debattinlaga (LT, 17 mars).

Först ondgör han sig över att det världen över ”växer främlingsfientliga nationalistiska rörelser i omfattning och styrka”. Detta förklaras delvis bero på människors behov av att vilja ingå i en grupp eller ett folk ”som förenas av ett språk och en gemensam kultur”.

Därefter driver debattören tesen att detta ”kapitaliseras i vårt land av Sverigedemokraterna och deras meningsfränder”. Därav fås lätt intrycket att SD endast utnyttjar en i och för sig förståelig längtan efter samhörighet för egna skumma syften.

Efter att på detta sätt ha gett SD och därmed jämförbara rörelser och partier en känga går Hårleman över till att räkna upp ämnesområden där han anser att ”anhängare av tolerans och pluralism” påfallande ofta står svarslösa: kvinnoförtryck, kriminalitet och segregation.

De sju övriga riksdagspartierna har misslyckats

Såvitt vi kan konstatera gör debattören här praktiskt taget exakt samma analys som Sverigedemokraterna. Nämligen att de sju övriga riksdagspartierna har misslyckats inom nämnda områden. Följden har blivit att kvinnoförtrycket tillåts fortgå, kriminaliteten trappas upp och segregationen fortsätter som förut.

Att så skulle ske insågs av de personer som var med och bildade Sverigedemokraterna redan för 32 år sedan och därefter av allt fler människor – 2010 vann SD således inträde i Sveriges riksdag och tio år senare är partiet störst i landet jämte Socialdemokraterna.

Sverigedemokraternas metamorfos från promilleparti till störst i Sverige skulle självfallet inte ha kunnat inträffa om det vore så enkelt som Hårleman beskriver det: att SD är ett parti som ”kapitaliserar” på människors behov av kulturell samhörighet.

Debattören avslutar med att skriva att det är ”ett tufft jobb” att lösa de stora problem som förknippas med segregationen: ”Det har knappt börjat”.

Precis. Och det felet är definitivt inte Sverigedemokraternas utan får, som vi ser det, helt och hållet tillskrivas övriga partier. Om dessa inte hade varit så upptagna av att utmåla SD som ”rasistiskt”, ”högerextremt” och ”främlingsfientigt” utan gjort gemensam sak med vårt parti kunde problemen till betydande del ha varit lösta vid det här laget.

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare i fullmäktige

Tommy Hansson (SD)

ledamot i fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel