Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Byt plats på Luna kulturhus och hotellet vid Maren

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

På kommunens hemsida kan man läsa att Tellus 5 ”ska skapa en levande mötesplats med mycket folkliv där staden öppnas mot vattnet. Det ska vara ett landmärke för staden, beläget på en av Södertäljes mest populära platser”.

Vi delar uppfattningen att bottenytorna och de publika våningsplanen utformas med fokus på öppenhet och rörelse. Planen att bottenvåningen ska användas till restauranger är positivt, men i de två övre planen vill vi se annan verksamhet än restaurang, event och konferensgäster, som det står i förslaget. Däremot ser vi fram emot den utveckling som planeras för Marenplan vilken kommer att skapa en levande mötesplats och bli ett landmärke för staden.

Vidare skrivs på hemsidan: ”I utformningen av ny detaljplan har byggnadens utformning och gestaltning i förhållande till närliggande fastigheter och samspelet med den offentliga miljön fått mycket fokus”, Men ett hotell med 16 våningar, som höjer sig långt ovan Kringlanhuset samspelar inte med den befintliga miljön.

Maren är en av Södertäljes vackraste platser. Den bör ges till Södertäljeborna i stället för till främmande hotellgäster.

Skyskrapan kommer att stå som en ensam stoppkloss, stänga för ljuset och utsikten för boende i befintlig bebyggelse och harmonierar inte med kringliggande byggnader såsom Castorhuset, Kringlan och Flickskolan.

Maren är en av Södertäljes vackraste platser. Den bör ges till Södertäljeborna i stället för till främmande hotellgäster.

S-kvinnor säger nej till hotellförslaget med höghus men ja till de publika ytorna i bottenvåningen och Marenplans utveckling. Vi föreslår istället ett byte där Luna Kulturhus flyttas till Maren och hotellet flyttas till Lunatomten.

När Lunakvarteret ändå ska rivas kan ett hotell placeras på platsen vilken har ett än mer centralt läge, vilket framhållits som viktigt för hotellgäster. Dessa har heller inget behov av utsikten över Maren eftersom hotellet är planerat för våra stora företags gäster och därmed endast avsedda för sömn.

Varför inte damma av det gamla förslaget om Kulturhus vid Maren vilket har diskuterats och föreslagits tidigare. Det är ett fantastiskt läge för ett runt hus likt det föreslagna där konsthall, bibliotek, Café Nova och en mindre konsert/teatersalong kan inrymmas. Låt väggen bakom en scen vara en stor glasvägg ut mot Maren så alla kan njuta av vattenspegeln. Liknande byggnader finns i Handen där biblioteket har fönster ut mot den vackra naturen liksom Griegs konserthall i Bergen.

S-kvinnor Södertälje

styrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel