Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Byggfusket drabbar hederliga företagare

Södertälje växer. Det innebär fler bostäder och ökade skatteintäkter till välfärden. Men de senaste årens höga byggtakt har tyvärr en baksida. Byggboomen har fört med sig lycksökare som inte har i bygg- och anläggningsbranschen att göra. Det handlar till exempel om misstanke om svart arbetskraft.

Säkra arbetsplatser och schysta arbetsvillkor är A och O. Som branschorganisation har Sveriges byggindustrier ett stort ansvar för att stävja fusket. Vi var med och startade ID06-systemet 2005. Samtidigt började vi driva på för lagen om personalliggare. Alla som är på en byggarbetsplats ska finnas med i en personalliggare där det framgår vem man är, vem man arbetar för och när man arbetat. Nu tas nästa steg. Från och med 21 januari 2020 införs en ny kortstandard i syfte att täppa till säkerhetsluckorna som funnits.

Vid årsskiftet införs även ett nytt krav på elektronisk betalning för att få rätt till rotavdrag. Syftet är att minska felaktiga utbetalningar för tjänster som inte har utförts eller betalats. För dig som renoverar din villa eller lägenhet har Sveriges byggindustrier också tagit fram en checklista som uppmuntrar sund konkurrens.

Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör tänka på följande:

• Kontrollera att företaget har F-skattsedel. Kontakta Skatteverket vid oklarheter.

• Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.

• Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.

Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

• Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation, exempelvis Sveriges byggindustrier. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

• För trygghets skull, kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är, som tidigare påpekats, byggbranschens eget system för ID-kontroll.

Entreprenören som arbetar i någon annans hem ska i sin tur ta följande ansvar:

• Entreprenören måste informera konsumenten och avråda denne om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.

• Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.

• Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

• Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader.

• Vid småhusentreprenader, tjänster som utförs vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning. Vid övriga konsumententreprenader kan parterna avtala om en betalningsplan på grund av särskilda skäl.

Bygg- och anläggningsbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Tillsammans med fack och berörda myndigheter verkar Sveriges byggindustrier för att bygga Södertälje på schyssta villkor.

Catharina Elmsäter-Svärd

vd, Sveriges byggindustrier

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel