Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bussen ska fram som i New York

I New York har de installerat kameror i bussar som kan fota och bötfälla felparkerade bilar som står i vägen för bussarna. Det har vi länge velat ha på SL-bussarna i vårt län.

Tyvärr har den nuvarande och tidigare regeringar inte sett till att göra den lagändring som krävs för att det ska vara möjligt. Det arbetet verkar gå långsamt och det sinkar bussresenärer i Södertälje och 100 000-tals bussresenärer i vårt län varje dag.

I en modern storstadsregion kan inte felparkerade bilar få stå i vägen för bussresenärer som har bråttom till jobb, hämtning på förskola och fritidsaktiviteter.

Att få bättre fart på bussarna i vår region är min främsta prioritering som regionråd. Det här är bara en av flera åtgärder som måste till. Det behövs fler busskörfält, mer grönt ljus för bussarna och att bussresenärerna prioriteras högre på vägarna i länet. Det är inte rimligt att bussresenärer sitter fast i bussar parkerade i bilköer och bakom felparkerade bilar.

Kommer bussarna inte fram innebär fler bussar bara att de riskerar att åka på led efter varandra.

Det är viktigt för resenärer som har bråttom till jobb, möten, aktiviteter och hämtning på förskolan, men också för att de satsningar vi gör på fler bussar ska få effekt. Kommer bussarna inte fram innebär fler bussar bara att de riskerar att åka på led efter varandra. Då spelar det i princip ingen roll hur många bussar vi sätter in.

Trängsel är den största utmaningen för busstrafiken och vi har därför höjt farten i arbetet för bättre framkomligheten, nu förväntar jag mig att regeringen fixar lagstiftningen så vi kan fota felparkerare från bussen. Vad väntar vi på?

Tomas Eriksson (MP)

miljö- och kollektivtrafikregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel