Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brottsligheten i Sverige skapar otrygghet

Brottsligheten i Sverige är omfattande och utgör ett stort samhällsproblem. De flesta svenskar känner otrygghet och många har någon i sin närhet som drabbats. Alla är dessutom drabbade av det fusk i välfärdssystemen som förekommer, vilket Ingela Nylund Watz nyligen gav ett exempel på i sitt inlägg i LT.

Det är bra men det räcker inte. Politikerna verkar inte ha en samlad bild av brottsligheten och därför är åtgärderna inte alltid synkroniserade. Risken blir lätt att de kommer försent och i värsta fall motverkar varandra.

Det finns således anledning att beskriva de brottstyper som har blivit vanliga i vårt land: Gängkriminalitet (knarkhandel, avrättningar, sprängningar), rasist- och hatbrott (misshandel, rån och förnedring av svenskar, hatbrott på sociala medier mot invandrare, politiker och tjänstemän) brott mot äldre (inbrott, rån och misshandel i hemmen, bankomatrån, nätbedrägerier), jihadism (terrorbrott, förberedelser till terrorbrott), brott mot välfärdssystemen (hemtjänst- och assistenthärvor, pensionsbedrägerier, fusk med samordningsnummer, skenskilsmässor, passbedrägerier), attacker mot offentliganställda (hot och våld mot poliser, ambulans- och brandskyddspersonal, vårdpersonal, socialarbetare, lärare), hederskultur (kvinnomord, tvångsäktenskap, barnäktenskap), kvinnofridsbrott (våldtäkter, sexuella trakasserier, hot), tiggeritrafficking (prostitution, stölder), internationella stöldligor (stölder av bilar, bildelar, båtmotorer som förs ut ur landet).

Allt kan inte klaras av på en gång men en viktig uppgift blir att göra prioriteringar med hänsyn till kostnader och brottens karaktär.

Utifrån en samlad bild av brottsligheten kan makthavarna identifiera både generella och specifika orsaker bakom brotten innan åtgärder sätts in. Det kan vara förebyggande insatser, akuta insatser samt långsiktiga lösningar. Allt kan inte klaras av på en gång men en viktig uppgift blir att göra prioriteringar med hänsyn till kostnader och brottens karaktär.

Utan tvekan kommer åtgärderna inkräkta på utrymmet för andra viktiga samhällsuppgifter. Det blir en delikat politisk uppgift med många väljarsympatier på spel.

Det är uppenbart att det behövs extraordinära åtgärder i hela rättskedjan, från individens moraluppfattning till polis, domstol och anstalter. Sverige måste återigen bli ett land som är tryggt att leva i.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel