Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Boel Godner måste vara övermåttan naiv

Det är svårt att begripa vad kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) egentligen menar när hon anklagar oss för ”lögner” i en kritisk artikel (LT, 5 december) mot samarbetet mellan Södertälje kommun och staden Wuxi i det kommunistiska Kina.

En ”lögn” skulle bestå i att vi tolkat ett uttalande från Godner om att den politiska majoriteten avser förnya nämnda avtal. Vad hon sagt i en intervju med SVT och som sedan återgivits i LT är följande: ”Vi har två jättestora företag som är viktiga för Sverige och som konkurrerar på världsmarknaden. Om de säger att det är viktigt att vi har utbyte med Wuxi så är det viktigt för Södertälje.”

Boel Godner är nog tämligen ensam om att inte inse att detta bör tolkas som att hon och majoriteten är inne på att förnya avtalet med Wuxi när detta löper ut 2020.

Den andra ”lögnen” är att vi skrivit att Södertälje och Wuxi sedan 2007 har ett ”Sister city”-avtal och kallat detta för vänortsavtal. Det kan i sammanhanget vara intressant att veta, att olika medier och även Astra Zeneca – som bedriver verksamhet i Wuxi - uppfattat avtalet som just ett vänortsavtal.

Vi förmodar därför att Godner nu går ut och anklagar exempelvis Sveriges television och Svenska Dagbladet, vilka skrivit om systerskapet mellan Södertälje och Wuxi som ett vänortsavtal, för ”lögnare”.

Diktaturer – såväl kommunistiska som andra – har alltid högaktningsfullt struntat i försök att påverka dem i demokratisk riktning.

För övrigt stämmer det inte att AstraZeneca tycker att avtalet Södertälje-Wuxi är viktigt. Företagets kommunikationsdirektör Jacob Lund har således i en intervju med SVT förklarat att avtalet har liten påverkan på dess verksamhet i Wuxi.

Slutligen måste kommunstyrelsens ordförande vara övermåttan naiv om hon tror att avtalet med Wuxi kan ”påverka och öka kunskapen om de demokratiska värden och mänskliga rättigheter som vi i Sverige och Södertälje står bakom och alltid pratar om.”

Diktaturer – såväl kommunistiska som andra – har alltid högaktningsfullt struntat i försök att påverka dem i demokratisk riktning. Däremot skulle det vara en tydlig signal om vad vi tycker om den kinesiska diktaturen om vi säger nej till avtalet.

Beata Milewczyk (SD)

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel