Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bevara Nova – verksamheten är unik

 
Nedläggningen av Nova
Visa alla artiklar

I kommunfullmäktige och som ledamot i kultur- och fritidsnämnden har jag följt den utveckling som kultur- och fritidskontoret har gjort. Under nya budgetåret ska det sparas. Men det råder stora åsiktsskillnaderna kring hur.

Nu står en unik verksamhet som Kulturhuset Nova i skottgluggen. Nova är mycket värt att bevara.

Södertälje behöver en mötesplats för stadens ungdomar och unga vuxna. Denna plats bör ligga centralt. Vi måste ha förståelse för att ungdomarna inte alltid vill ta sig till fritidsgårdar i exempelvis Geneta, Hovsjö med flera. Nova har en inriktning som dessa fritidsgårdar inte lever upp till med när det kommer till konst, skapande och innovation.

Novas verksamhet i Södertälje är unik och värd att bevaras. Våra unga är vår framtid.

Realistpartiet begär att ärendet ska återremitteras för att det ska utredas om verksamheten Nova kan göra något för att spara på omkostnaderna. Är det möjligt att byta lokal? Kan verksamheten integreras i Castors lokaler? Finns möjligheter att föra samtal med Telge alternativt Telge Fastigheter som hyressubventioner?

Novas verksamhet i Södertälje är unik och värd att bevaras. Våra unga är vår framtid.

Vi inom Realistpartiet anmärker på att etablerade och mer kostnadskrävande verksamheter bereds stora belopp för att klara driften, som Oktoberteatern. Ett framtida köp av Saltskog gård likaså, med stora renoveringskostnader där äldre konstnärer ska låtas inneha sin ateljé.

Med dessa omkostnader i åtanke ser Realistpartiet svårigheter att lägga ner verksamheter för ungdomar och unga vuxna med motiveringen besparing. Realistpartiet vill med detta klargöra sin åsikt att:

• I första hand bereda fortsatt verksamhet för Nova. Därmed rösta nej till kontorets förslag.

• I andra hand begära återremiss.

Marcus Haavisto

Realistpartiet, ledamot kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel