Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Behövs höghus med 21 våningar för en levande stadskärna?

I många svenska städer gapar skyltfönster tomma – även i Södertälje. E-handeln tar över – i stället för ett besök på stan loggar man in på datorn. Hur kan vi behålla en levande stadskärna? Alla vill ha en levande stadsmiljö för möten och upplevelser. Kan fler bostäder i centrum vara en lösning?

I Södertälje utreds för närvarande fyra höghus (Astrabacken 30 våningar, Garvaregatan 21 våningar, Nygatan 11–16 våningar och Maren 16 våningar).

Anmäl text- och faktafel

Tre av höghusen innehåller bostäder varav två ligger i stadens hjärta: vid Garvaregatan (kvarteret Luna) och Nygatan (polishustomten). De omgivande husen har 3–7 våningar. Genom att utöka hushöjden från 7 våningar till 21 respektive 16 våningar får man ytterligare cirka 150 bostäder och 300–400 nya invånare.

Det är inte så att stadskärnan bara betjänar de 7 000 invånare som bor inom 500 meter från gågatan. Underlaget för butiker, restauranger, service och kultur är över 100 000 invånare. Dessutom pendlar 22 000 personer in till Södertälje varje dag för att arbeta. 300–400 nya invånare bidrar därför inte så mycket till en mer levande stadskärna.

Fler bostäder i stadskärnan är bra av andra skäl, men att höga hus på något avgörande sätt skulle medverka till mer folkliv är fel. Fler bostäder i stadskärnan är inte ett argument för en levande stadsmiljö. Detta bekräftas också av en rapport (Levande stadsmiljöer; Spacescape & Jernhusen) där man undersökt vad som skapar levande stadsmiljöer. Där konstateras att tillföra bostäder inte per automatik gör platsen bättre. Det är attraktiva bottenvåningar – inte alltid vad som finns ovanpå - som lockar många människor till besök.

Vilka är då motiven för de två höghusen på Garvaregatan respektive Nygatan? Höghusen är i strid med kommunens program för stadskärnan som föreskriver ”hushöjderna ska anslutas till stadskärnans mellanskala i 4–6 våningar”. En levande stadsmiljö skapas inte av bostäder utan av fina parker och gatumiljöer med öppna lokaler i bottenvåningarna. För höghuset på Garvaregatan har kommunen krävt detta och före detta Stadiumhusets fasad öppnas upp med skyltfönster. På detta vis skulle en bakgata kunna bli en handelsgata enligt kommunens intentioner.

Bra så långt – men räcker det? I gatans västra del (mot Nygatan) kvarstår en stor lastgård intill det nya höghuset. Det nya huset gör det dessutom omöjligt att bygga igen den i en framtid. Dessutom består gatan på den motsatta sidan mestadels av en betongmur och ett p-hus. Största delen av Garvaregatan kommer även med det nya höghuset att sakna attraktiva bottenvåningar och kommer att förbli en bakgata.

Vad ska man fylla tomma butikslokaler med? Eller måste man börja prioritera vissa gator?

Det väcker nästa fråga. Vad ska man fylla tomma butikslokaler med? Eller måste man börja prioritera vissa gator? Attraktiva förbindelser behövs mellan gågatan och Nygatan. I dag finns tre hyggligt fungerande stråk som borde prioriteras före Garvaregatan:

• Jovisgatan är en trevlig småstadsgatan som kan förbättras genom det nya huset på Nygatan – som inte behöver vara 11-16 våningar – för att möjliggöra lokaler mot såväl Nygatan och som mot Jovisgatans södra sida.

• Lunagallerian har fördelen av rulltrappor och skydd mot regn och rusk. Fungerar dåligt och behöver utvecklas.

• Torekällgatan fungerar hyggligt, men behöver även den utvecklas.

Slutsats: Med minskade behov för handel är det svårt att se att det är nödvändigt med en helt ny handelsgata. Det är utmärkt om före detta Stadiumhuset kan får en ny fasad med lokaler närmast gågatan. Men krävs ett höghus på 21 våningar för att uppnå detta? Bygg bostäder på hela lastgården - och inte som i förslaget. Det omöjliggör för bostäder där i en framtid. Men framför allt - anpassa hushöjden till omgivande bebyggelse. På vilket sätt bidrar höghuset till en mer levande stadsmiljö?

Åke Norrman

ordförande, föreningen Vårda Södertälje

Christer Andén

medlem, föreningen Vårda Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel