Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Behöriga lärare måste lockas tillbaks till skolan

Lärarbristen är påtaglig i hela landet och enligt Skolverkets senaste prognos behöver den svenska skolan rekrytera 77 000 lärare de närmaste åren. Liberalerna har nyligen, som en del av förhandlingen med regeringen, tillsatt en utredning där flera liberala krav ingår. Dels för att höja kvaliteten på lärarutbildningen, dels för att minska den teoretiska delen till förmån för mer praktiska moment och metodik. Lärarstudenterna måste förberedas bättre för kommande uppdrag. Att även se över den verksamhetsförlagda delen av utbildningen blir särskilt viktigt.

En viktig målgrupp som sällan diskuteras i skoldebatten är de nästan 40 000 lärare som har lämnat yrket för att arbeta med något annat. Det är märkligt att regeringen inte valt att prioritera denna avgörande och självklara målgrupp av efterfrågad kompetens om man på allvar vill vidta åtgärder för att minska lärarbristen. Liberalerna tar nu flera initiativ i syfte att nå ut till dessa före detta lärare för att se vad vi kan göra för att de ska återvända till skolan.” Många som har lämnat yrket har gjort det just för att arbetsmiljön är oacceptabel."

Lärarnas profession ska värnas. Alla elever ska ges möjlighet till en likvärdig utbildning och därför har vi liberaler länge drivit frågan om att staten ska ta över ansvaret för skolan. Skolans uppdrag är alldeles för viktigt för att 290 kommuner själva ska få hantera frågan, för att säkerställa en bra skola i hela landet måste frågan hanteras nationellt. Tills dess att det sker behöver vi ta ansvar och satsa på skolan.

För att lärmiljön och utbildningen ska hålla en hög och jämn kvalitet behöver lärare få utrymme att vara just lärare.

Skolan ska tillföra kunskap och utveckling och vara en trygg miljö för de som vistas där – både elever och lärare. För att lärmiljön och utbildningen ska hålla en hög och jämn kvalitet behöver lärare få utrymme att vara just lärare. Många som har lämnat yrket har gjort det just för att arbetsmiljön är oacceptabel. Därför menar vi att respekten för lärarna måste upprättas och inte minst så måste deras arbetsvillkor och arbetsmiljö förbättras.

Södertälje har flest obehöriga lärare. Det finns säkert många behöriga lärare i vår kommun som vi kan locka tillbaka till läraryrket.

I Södertälje har tvålärrarskapet i de skolor som har tillämpat reformen verkligen gjort stor skillnad. Att anställa lärarassistenter är ytterligare ett sätt att förbättra arbetsmiljön för lärare och elever.

Södertälje kommun har höga lärarlöner (plats 9 i Sverige). Vi måste fortsätta driva arbetet med att förbättra lärarnas arbetsmiljö på olika sätt för att säkerställa att alla barn får de kunskaper de behöver. Löser vi det kan tusentals lärare komma tillbaka och vi behöver varenda en.

Roger Haddad (L)

utbildningspolitisk talesperson

Metin Hawsho (L)

gruppledare och ledamot i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel