Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avskaffa både flerbarnstillägget och maxtaxan

Självklart delar jag Tomas Karlssons uppfattning att barnbidraget inte ska vara inkomstprövat (LT, 2 april). Barnbidraget är en hörnsten i den svenska familjepolitiken som det inte finns någon anledning att ifrågasätta.

Flerbarnstillägget däremot har jag aldrig förstått mig på. Om man nu vill ha många barn måste det ske utifrån respektive familjs ekonomiska förutsättningar och ett uttalat eget ansvar för försörjningen av en större familj. Det ansvaret lämpas nu över på skattekollektivet där många människor av olika anledningar och kanske mot sin vilja inte kan bilda familj på så sätt som vi är vana vid.

Flerbarnstillägget är en i grunden obegriplig skattefinansierad förmån som borde tas bort.

Att flerbarnstillägget skulle ha någon fördelningspolitisk effekt förstår jag inte heller. Det utgår ju generellt till flerbarnsfamiljer. Fattiga som rika. Sammanfattningsvis, flerbarnstillägget är en i grunden obegriplig skattefinansierad förmån som borde tas bort.

Något som däremot har fått en betydande fördelningspolitisk effekt är maxtaxan inom barnomsorgen. Fast på fel sätt. Den är en fantastisk reform för höginkomsttagare genomförd av en socialdemokratisk regering.

Barnomsorg är en förutsättning för att kunna förvärvsarbeta. Och ju mer man tjänar desto större relativ ekonomisk betydelse får tillgången till barnomsorg för den förvärvsarbetande. Det är då rimligt att detta avspeglar sig i avgiften för den barnomsorg man har tillgång till.

Alltså, avskaffa maxtaxan och återinför det tidigare avgiftssystemet med en tydlig inkomstrelaterad avgiftsprofil. Både logiskt och skäligt. För den som undrar, kostnaderna för maxtaxan i form av statliga bidrag till kommunerna uppgår för 2020 till drygt två miljarder kronor.

Mårten Rönström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel