Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att miljökonsekvenserna prövas vid Båglan är självklart

Bygg- och miljönämnden i Nykvarn har fått tillbaka ärendet om en masstipp på Båglan från länsstyrelsen.

Detta efter bland annat Centerpartiets överklagande av det förra nämndbeslutet. Vår slutsats var då att signalen från länsstyrelsen var ”gör om, gör rätt”. Så blev tyvärr inte fallet, Återigen körde en majoritet i nämnden bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna över förvaltningens förslag till beslut.

Vi i Centerpartiet har ingen representant i nämnden, men har trots det läst in ärendet. Miljöförvaltningens förslag till beslut är en mycket välgjord utredning och vi har fullt förtroende för det beslutsunderlag som tjänstemännen på miljökontoret levererat. Beslutsunderlaget visar tydligt att en anmälan inte ska godkännas, utan att det är en tillståndsprövning hos länsstyrelsen som krävs vid dessa stora volymer.

Trots att lagen inte anger några volymer så borde nämndledamöterna från M, SD och S inse att det måste finnas ett tak för hur stora mängder som man kan ta emot för en anläggning utan att söka tillstånd.

Om man studerar miljöförvaltningens utredning inför beslut, så framgår också att det finns en sådan volymgräns i Naturvårdsverkets handbok. Vid Båglan är omfattningen 240 000 kubikmeter – tillräckligt för att anlägga en fyra mil lång och sex meter bred väg och med en metertjock vägbank.

Vi som grönt parti gläds över att länsstyrelsen bevakar att jordbruksmark inte lättvindigt kan omvandlas till industrimark.

Vi i Centerpartiet har ingen förståelse för varför en majoritet i miljönämnden till varje pris vill undvika att denna tipp ska tillståndsprövas av länsstyrelsen. Varför ”kuppa” igenom en anmälan för denna tipp som ändå inte kan användas eftersom kommunens beslut att använda den aktuella jordbruksmarken på Båglan underkänts av länsstyrelsen.

Vi som grönt parti gläds över att länsstyrelsen bevakar att jordbruksmark inte lättvindigt kan omvandlas till industrimark. Centerpartiet anser att miljöfrågor är av största vikt och att det är en självklarhet att en så här stor masstipp ska tillståndsprövas och att därmed alla miljökonsekvenser noggrant värderas. Alldeles speciellt när det är kommunal mark som ska användas.

Ola Berglund (C)

ordförande för Nykvarnscentern

Johan Grenfeldt (C)

gruppledare för Nykvarnscentern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel