Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det verkligen de privata välfärdsutförarna som dränerar vår välfärd?

Jag anser att påståendet om att av vår välfärd dräneras av de privata utförarna i vården är helt felaktig. Det är det allmänna som gör det i betydligt större utsträckning än vad de privata alternativen gör. Upp till 27 miljarder i felaktigt utbetalda bidrag som bland annat går till kriminella. Övervakare i kriminalvården anställs som är kriminella och som till och med begått brott tillsammans med den som övervakningsuppdraget gäller.

Det förekommer stora brister i den kommunala äldrevården. SIS-institutioner som inte kollar upp vilka de anställer, vilket gjort att de haft personal som utsatt unga för övergrepp samt att SIS anställt radikala islamister. Det innebär att människor utsätts för allvarliga missförhållanden av det allmänna och skattepengarna är därför kastade i sjön.

Kommunerna slarvar också med att se till att privata HVB har tillstånd för sin verksamhet när de ska placera barn och unga. Det möjliggjorde att en oseriös verksamhet drevs olagligt i 19 år dåden saknade tillstånd. De tar inte heller sitt kommunala uppföljningsansvar på allvar. När IVO granskade hur kommuner följer upp vården på HVB för barn och unga, så fick de fram en skrämmande bild på hur kommunerna sköter sina åtagande. Det finns stora kunskapsluckor och tänk dygnskostnaderna för en högkvalitativ verksamhet är inte låga. En kommun kan nämligen aldrig frånsäga sig sitt vårdansvar. Av socialtjänstlagen framgår det tydligt att kommunen ska noga följa upp vården så att planen följs. När det gäller missbruks- och beroendevård trycks det än mer på detta i lagen.

De allvarligaste bristerna som IVO redovisade var:

Drygt 30 procent av barnen har inte haft eller fått möjligheten till enskilda samtal med socialtjänsten.

Hälften av barnen har inte fått regelbundna besök av socialtjänsten i det HVB där de bor.

Drygt 40 procent av barnen saknar en genomförandeplan för sin vård upprättad av nämnden. Det innebär att barnen riskerar att inte få de insatser som de behöver.

Hälften av barnen har inte fått sin vård omprövad/övervägd minst var sjätte månad.

Får barn som bor på HVB tillräckligt stöd av socialtjänsten? Man måste ställa sig frågan om hur kan kommunerna veta att vården uppfyller kraven för att ge den unge en god vård och omsorg? Regeringspartierna och Vänsterpartiet påstår att det allmänna inte har någon insyn hos de privata utförarna och jag kan hålla med dem. Det beror dock inte på hur lagen är utformad eller på utförarna utan stora brister i det allmännas eget ansvarstagande för den uppgift de är satta för.

Man kan fråga sig om skatterna behövs att höjas och svaret är: Nej. Vi ser ju vilka stora summor som slukas i dag i det offentliga till ingen nytta. Det bör kunna fixas omgående utan att skattebetalarna ska behövas belastas än mer.

Tor Nilsson, moderat sympatisör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel