Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det konstigt att Hovsjöborna deltar mindre i allmänna val?

Artikel 7 av 8
Jätteförsäljningen i Hovsjö
Visa alla artiklar

Frågan i rubriken är retorisk, ska jag kanske påpeka för de som inte förstår det. Som boende i Hovsjö i cirka 42 år, har jag sett hur stadsdelen behandlats. Området har utarmats mer och mer, miljonprogramshusen lider brist på underhåll med mera.

När underhållsbehovet blir för stort, avyttrar Telge Hovsjö fastigheterna, under hemliga former. Vilket gör att de drabbade Hovsjöborna inte haft en möjlighet att föra dialog om hur och varför i ett framtidsperspektiv – i stället kommer ett informationsmöte den 15 oktober, vilket jag gissar kommer bli ”stormande”.

30 minuter efter beslutet i ett sekretessomgärdat ärende i Södertälje kommunfullmäktige, dimper ett informationsblad ner i brevlådan om att vi får en ny hyresvärd.

Så hur ska Hovsjöborna få förtroende för demokrati och allmänna val, när väsentliga frågor för de boende hemlighålls för att sedan serveras som en ”hink kallt vatten över huvudet”?

Utifrån beskedet om vilka fastigheter som säljs, kan jag krasst konstatera att det är de fastigheter med mest eftersatt underhåll som avyttras, Telge Hovsjö behåller de fastigheter/lägenheter som är i ”ganska” bra skick och som underhållits relativt väl. Frågan är hur det blir med underhållet med nya ägare?

I värsta fall kan kanske hela hus evakueras för att genomföra renoveringar, som kommer att betyda omfattande hyreshöjningar för de boende

Renoveringsbehoven är mycket stora, och risken är att hyresgästerna i Hovsjö får ta en stor del av dessa kostnader, eftersom Månsbro Fastigheter AB är en förhållandevis liten fastighetsägare, med inriktning på kommersiella fastigheter.

I värsta fall kan kanske hela hus evakueras för att genomföra renoveringar, som kommer att betyda omfattande hyreshöjningar för de boende och flertalet av hyresgästerna i Hovsjö är resurssvaga. Många hyresgäster kommer ej ha råd att flytta tillbaka, och blir tvungna att försöka hitta ny bostad på svår hyresmarknad.

Telge bostäder/Telge Hovsjö tvår sina händer och säljer ut en stor del av allmännyttan i stället för att behålla fastigheterna i Hovsjö och låta det allmännyttiga kollektivet solidariskt hjälpa till med underhållskostnaden av dessa miljonprogramshus.

Sven-Olof Järn

hyresgäst i Hovsjö i över 40 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel