Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det dags för paradigmskifte inom svensk migrationspolitik?

Regeringen har nyligen beslutat att en parlamentarisk kommitté får i uppdrag att utreda den framtida svenska migrationspolitiken. Kommittén ska ta ställning till utformningen av politiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar.

Anmäl text- och faktafel

Migration och integration har blivit en allt viktigare fråga för väljarna. Inget parti klarar sig i dag utan en trovärdig och sammanhållen sådan. För närvarande pågår en debatt inom socialdemokratin som handlar om vilken invandringspolitik partiet ska ha. Partiledningen vill inte ha tillbaka den generösa flyktingpolitiken.

Sätt ett tak för invandringen och begränsa asylrätten. Det är åsikter som hörs i debatten och som har gett upphov till diskussioner inom regeringspartiet. På många håll förs det fram krav på en betydligt stramare flyktingpolitik.

Minns flyktingkrisen 2015. 1,4 miljoner personer kom under 2015 till EU-länderna för att söka asyl. Sverige tog emot totalt 163 000 asylsökande. Den största flyktingströmmen i modern tid – dubbelt så många som 2014.

Därmed blev antalet flyktingar, som kom till Sverige, långt fler än vad det svenska mottagningssystemet tålde. I slutet på 2015 kom till och med rapporter om att det iordningställdes tältläger för flyktingar.

Det ska konstateras att regeringen vidtog långtgående åtgärder för att minska antalet asylsökande. Asylregler infördes som placerade vårt land på EU:s lägstanivå och där permanenta uppehållstillstånd ersattes med tidsbegränsade. Det nya regelverket banade även väg för gränskontroller med bland annat obligatoriska id-kontroller på Öresundstågen.

Asylbeviljandet ska ta höjd för ekonomiska realiteter vid konjunktursvängningar. Hur ser kommunernas resurser ut?

Vad kan vi lära av 2015 års flyktingkris och tiden därefter?

En kravspecifikation bör upprättas för migrationspolitiken. Strukturella problem bör kartläggas. Asylbeviljandet ska ta höjd för ekonomiska realiteter vid konjunktursvängningar. Hur ser kommunernas resurser ut? Hur ser arbetsmarknaden ut? Kravspecifikationen ska ange en målbeskrivning för vad vi på ett rimligt sätt kan ta emot och snabbt integrera i samhället.

Detta paradigmskifte innebär ingen förändring av grundideologin inom migrationspolitiken. Asylrätten ska värnas. EU-regler och FN-konventioner ska respekteras. Ett tak för antalet som kan beviljas asyl, innebär inte en begränsning av hur många som kan söka asyl.

Det är värdefullt att harmonisera vårt regelverk med länder i närområdet, speciellt de nordiska länderna. Danmark är den södra porten till kontinenten och EU-länderna.

I tillämpliga delar bör en samordning av bestämmelserna ske med vårt södra grannland, som liksom Sverige har en S-ledd regering med stöd av socialliberala partier.

I en globaliserad värld med förändrade utmaningar krävs en reformerad migrationspolitik, som innehåller en långsiktigt hållbar ordning – inte tillfälliga lösningar.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel