Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla har rätt till sol- och vindel på lika villkor

Förra året ökade intresset för egen förnybar el kraftigt. Mer än 10 000 villaägare byggde solceller på sina tak. De får alla del av den skattereduktion som infördes för fem år sedan till de som bygger sol- och vindel på sin egen fastighet. Men halva Sveriges hushåll bor i lägenhet och har samma intresse av att producera den el de använder. Enda skillnaden är att de inte har något eget tak att bygga på utan vill göra det tillsammans med andra.

Regeringen har utrett en breddning av skattereduktionen i flera år och det finns ett färdigt förslag sedan två år.

Solovindandelsföreningarna är ett nätverk som består av fem olika andelsföreningar för förnybar el, både sol- och vindkraft. Vi är övertygade om att andelsägd el är en viktig del i omställningen till ett helt förnybart energisystem. Andelsägande gör det enkelt för privatpersoner utan egna tak, som vill producera sitt eget behov av sol och vindkraftsel tillsammans.

Sol- och vindel toppar sedan 20 år tillbaka SOM institutets årliga undersökning om vilken typ av el hushållen vill att Sverige ska satsa mer på.

Utredningen har tyvärr tolkat EU:s statsstödsregler väldigt konservativt.

Regeringens utredningsförslag innebär att de som vill producera sol och vindel tillsammans kan bilda en andelsförening. Andelsägarna får en skattereduktion för den el som föreningen producerar och som de förbrukar i sina lägenheter. Dvs den el som lägenhetsinnehavarna producerar och förbrukar själva befrias från energiskatt enligt samma princip som gäller för villaägarna.

Utredningen har tyvärr tolkat EU:s statsstödsregler väldigt konservativt. Den har valt att se andelsföreningen som stödmottagare och istället för den som bor i lägenheten, som tar emot skattereduktionen. Det skulle kraftigt begränsa storleken på andelsföreningarna, eftersom stödet per mottagare inte får överskrida ett visst belopp. Andelsföreningarna skulle bli så små att reformen i praktiken inte skulle få någon effekt.

Vi vill därför att regeringen ställer frågan till EU kommissionen om andelsägaren kan anses vara stödmottagare. Vår bedömning är att EU skulle säga ett tydligt ja. Sedan utredningen gjordes 2017 har EU beslutat om ett nytt förnybarhetsdirektiv som tydligt anger att det är medlemsstaternas ansvar att främja kundägd förnybar energi. Vår bedömning är att en breddad skattereduktion kan genomföras utan problem med EU:s statsstödsregler.

Det är dags att göra något åt skillnaden som sedan fem år gäller mellan de som äger sina hus och de som bor lägenhet. Vi vill därför att energiminister Anders Ygeman begär ett EU godkännande, om att andelsägaren är stödmottagare, så att reformen kan genomföras.

Även i krisande lägen som vi ser i världen nu är det viktigt att långsiktiga frågor om hur vi tryggar ett energisystem för framtiden inte stannar av.

Johan Öhnell

ordförande Telge Energi vind ekonomisk förening

Sverker Ericsson

ordförande Dala Vindkraft ekonomisk förening

Staffan Larsson

ordförande Kalmarsund vind och Kalmarsund sol ekonomiska föreningar

Stefan Karlsson

ordförande Västanvind ekonomisk förening

Kia Agerhem

vd Utellus och Solivind ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel