Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alkohol är största faktorn bakom våldet i samhället

I ett debattinlägg skriver företrädare för Moderaterna i Södertälje (LT, 30 juli) att centrum skulle bli mer attraktivt om kommunen gick in med en ändring i ordningsföreskrifterna och tillät intag av alkoholhaltiga drycker i vissa av stadens parker.

Anmäl text- och faktafel

I åsikten om att Södertälje centrum bör fortsätta vara levande och att restaurang- och caféutbudet fortsätter att utvecklas, kan vi bara instämma. Men det är stor skillnad på restauranger med ett serveringstillstånd, som då har ansvar för sina gäster och kan besluta att sluta servera någon alkohol som är berusad, och att tillåta intag av alkoholhaltiga drycker i Södertäljes parker där det inte finns något tillsynsansvar. Där finns ingen ständigt på plats med ansvar för tryggheten, vilket skulle kräva extra insatser från polis och civilsamhälle.

Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället. Minskad alkoholkonsumtion är det effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld. Officiell statistik över mord och misshandel i Sverige från 1850-talet fram till i dag stiger och sjunker i takt med alkoholkonsumtionen.

Svenska studier visar att en ökning av alkoholkonsumtionen med en liter per person och år medför en ökning på sju procent av antalet misshandelsfall. Dessutom löper en alkoholpåverkad person större risk att utsättas för våld.

År 2015 var 57 procent av våldsförövarna och 31 procent av offren påverkade av alkohol under händelsen. Det motsvarar 180 000 fall av alkoholrelaterad misshandel i Sverige det året.

Alkohol bidrar till våld mot personer i alla åldrar och situationer. Det gäller bland annat mellan familjemedlemmar, partners, mot barn och unga och vänner. Man även sexuellt våld och våld mot äldre.

Världshälsoorganisationen, WHO, har konstaterat att det absolut effektivaste sättet att förebygga våld är en restriktiv alkoholpolitik.

Även internationella studier visar på sambandet mellan alkohol och våld. Världshälsoorganisationen, WHO, har konstaterat att det absolut effektivaste sättet att förebygga våld är en restriktiv alkoholpolitik. Starkare restriktioner har ett samband med minskat våld, medan färre restriktioner hänger ihop med ökat våld.

Alkoholpolitiska åtgärder som höjt pris på alkohol genom till exempel alkoholskatt, öppettider för alkoholförsäljning, lagstiftade åldersgränser och antalet försäljningsställen har alla visats ha ett samband med minskat antal våldsfall. Det svenska statliga alkoholmonopolet eller den ansvarsfulla alkoholserveringen är här framgångsrika exempel. Likaså skyddar Södertäljes ordningsföreskrifter mot ökat alkoholintag och därmed även mot våldsbrott.

Det stämmer att de flesta vuxna klarar av att ”ta bara en öl” utan att skapa oordning.

Även om alkohol aldrig kan användas som en anledning till eller ursäkt för ökat våld, kvarstår det faktum att sannolikheten för våld som svar på en personlig konflikt, frustration eller något som uppfattas som ett hot, ökar med alkohol inblandat.

Det stämmer att de flesta vuxna klarar av att ”ta bara en öl” utan att skapa oordning. Men precis som att vi i Sverige har en restriktiv alkoholpolitik för att skydda de svaga, våra barn, de som råkar ut för våld och brott, bör kommunen fortsatt ha en restriktiv hållning i ordningsstadgan för att skydda medborgare och besökare mot våldsbrott.

Att ge en glorifierad bild av att folk skulle lockas till Södertälje för en mysig picknick i parken för att det skulle vara tillåtet att dricka medhavd alkohol är naivt. En sådan ordningsändring skulle snarare riskera att öka våldsbrotten i staden, vilket inte skulle locka fler besökare.

Emilia Pettersson

IOGT-NTO

Jacob Fraiman

Kris Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel