Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Aktivt missbruk är inte tillåtet på stödboenden

Joakim Granberg (RP) undrar hur det står till med stödboenden i kommunen (LT, 23 september).

Socialnämnden har ett ansvar att aktivt arbeta för att förebygga och motverka missbruk. Detta görs på flera sätt. I Södertälje finns sex stödboenden för personer som har behov av hjälp för att ta sig ur ett missbruk av alkohol eller andra beroendeframkallande medel.

Individer som bor på stödboenden befinner sig i en rehabiliteringsfas. Genom boendena får de hjälp att ta sig ur sitt missbruk med målet att kunna leva ett självständigare liv med eget boende och försörjning.

Att aktivt missbruka på stödboendena är inte tillåtet, men det förekommer att personer kommer in påverkade – i en tillfrisknandeprocess finns alltid risk för återfall.

Den utveckling som skett är att vi inte längre villkorar boende för dem som inte kan hantera sin beroendesjukdom.

Tidigare arbetade vi utifrån föråldrade metoder med så kallade trappsteg som innebar att personer i missbruk behövde ta sig över ett steg för att komma vidare till nästa. I dag har vi en individanpassad verksamhet som ser till den enskilda individens behov.

Den utveckling som skett är att vi inte längre villkorar boende för dem som inte kan hantera sin beroendesjukdom. I stället arbetar vi med personer även om de tar återfall. Alternativet är att hänvisa människor ut i hemlöshet på gatan. Det är inte ett bra och långsiktigt hållbart alternativ om vi vill att människor blir fria från sitt missbruk och får ett drägligare liv.

Om så bedöms lämpligt, är steget efter stödboenden ofta att få möjlighet att flytta till egen lägenhet genom socialt kontrakt. Om detta fungerar är målet att den enskilde tar över kontraktet.

Bristen på lägenheter är dock stor i Södertälje, precis som i många delar av Sveriges storstadsregioner. Detta drabbar flera målgrupper varav personer i missbruk är en. Köerna till sociala kontrakt är långa och en del personer blir kvar på stödboenden i väntan på att bli erbjuden bostad. Det är ingen önskvärd situation, men en realitet i bostadsbristens Sverige.

Samtidigt är socialtjänsten inte en bostadsförmedling och i Södertälje råder ingen tak-över-huvudet-garanti. Men vi vet att det mest ekonomiska och humana är att personer tillfrisknar och att bostadsbritsen stanna upp rehabiliteringsprocessen.

Vi gör vårt yttersta för att ge människor som vill bli fria från missbruk den vård och behandling som krävs. Vårt och samhällets gemensamma mål är självklart att personer med beroendesjukdom blir friska.

Rose-Marie Jacobsson (S)

ordförande socialnämnden, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel