Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa bergkrossen i Taxinge

En bergkrossanläggning vore en miljökatastrof för hela Taxinge. Det menar en grupp Taxinge- och Finkarbybor som gått samman för att gemensamt höja rösten mot planerna.

Nu börjar de boende i Taxinge och Finkarby förstå omfattningen av Skanskas planer på att krossa berg i Taxinge. Åtta personer, varav en representerar Finkarby tomtägarförening, med 85 fastigheter, har samlats för att diskutera och enas om ett gemensamt yttrande till Skanska.

Annmarie Möller klargör direkt att de är beredda att överklaga planerna till sista instans.

– Allt påverkas, boende, djur, vattnet, besöksnäringen, friluftslivet. Det är en miljökatastrof för hela Taxinge, säger hon.

Övriga håller med.

– Det handlar om tre miljoner ton berg och två fartyg om dagen som ska angöra en ny hamn därborta, säger Annmarie Möller och pekar på resterna av en pir drygt 200 meter från strandkanten där hon bor.

– Sedan ska massorna transporteras till krossen. Skanska har sagt att det kan handla om 160 till 210 transporter med dumper dagligen, dygnet runt. I minst fem år, kanske längre för de vill ha tillstånd för upp till 30 år, säger hon.

Det blir en lite uppgiven stämning.

– Själv bor jag här för naturens och den friska luftens skull, säger Gunnar Örnerborg, som på Skanskas karta fått ett transportband på ena sidan av sin tomt och en transportväg för dumpers på den andra. Båda bara meter från tomtgränsen.

– Att sitta ute kommer att vara omöjligt och knappast att ens bo kvar här, säger han.

Fler funderar på att flytta.

– Men det är svårt att sälja nu. Vi kan tvingas sälja med förlust, menar Peter Grill.

Ja visst, men verksamheten är tänkt att pågå så länge, menar flera.

– Det handlar ju om återstoden av våra liv, säger Inger Jansson.

Nu gör de boende gemensam sak med dels ett gemensamt yttrande och dels flera individuella, eftersom de påverkas olika.

– Skanskas planer rimmar i alla fall väldigt illa med Nykvarns förslag till ny översiktsplan. Där talas om nyckelbiotoper, riksintressen, rödlistade skogar och möjligheter att utveckla turistnäringen. Den ekvationen går inte alls ihop som vi ser det, säger Annemarie Möller, som själv bor på Stora Härnön.

Stora Härnön hör till största delen till Strängnäs kommun och även där har man åsikter om bergkrossen.

– Vi ingick inte i samrådskretsen från början, men vi såg till att komma med så att vi kan yttra oss. Det är viktigt för våra kommuninvånare att vi tittar på det här, men än vet jag inte hur vårt yttrande blir, säger Helena Segervall, miljöchef på Strängnäs kommun.