Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De var specialister på att separera oljor och dylikt

Bland äldre industribilder som cirkulerar i Södertälje har vi åter fått in en som visar ett byggande vid Baltic under 1920-talet.

Annons

AB Baltic tillverkade separatorer och var en stark konkurrent till Svenska Centrifug AB som fanns inne i centrala Södertälje, strax norr om kyrkan.

AB Baltic hade en specialitet och det var separation av olika oljor. Företaget hade en duktig ingenjör som hette John Risberg. Han förbättrade och förfinade maskinernas verkningsgrad vilket gjorde Baltic till ett mycket lönsamt företag.

Vid mitten av 1920-talet ansåg ledningen att företaget behövde större och mera rationella lokaler för sin ökande verksamhet och satsade på ett nybygge.

Vi ser det här från sydväst och järnvägen som gick från Saltskog i en vid båge ner till en station som hette Södertälje uthamn.

Den linjen användes både för person- och godsbefordran. Det gjorde att en stor del av dem som arbetade på Baltic bodde i centrala staden och kunde åka tåg till arbetet.

Den verkstadsbyggnad vi ser under uppförande finns kvar och ligger ut mot Igelstaviken. Intill den ser vi en mindre vik av Igelstaviken där det fanns, och finns, en enklare hamn för småbåtar.

AB Baltic råkade ut för en stor brand 1927 och hade inte den ekonomiska styrkan för att bygga upp igen. Det gjorde att AB Separator köpte upp det som var kvar av Baltic.

Senare blev Separator omvandlat till Alfa-Laval som under 1980-talet lade ner sin verksamhet i Södertälje.