Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De unga är svensk baskets framtid”

SM-slutspelet krävde mycket kraft. Men vilan får vänta. I maj tänker Vedran Bosnic hinna staka ut riktningen inför EM-kvalet.

Annons

SM-guldet är firat, guldtårtor har ätits. Kings mästarcoach kliver nu in för fullt i rollen som förbundskapten. Även om han inte tagit igen sömnen som slutspelet inkräktade på.

– Nej, jag är fortfarande inte utvilad. Jag vill hinna färdigt med det mesta före slutet av maj, säger Vedran Bosnic till LT-sporten.

Förbundskaptenen har ett späckat schema. Spelare ska utvärderas. Läger planeras, möten med coacherna i staben avverkas.

– Jag hade också velat åka på några scoutingresor. Men det är inte fysiskt möjligt att vara på två ställen – och nu har jag valt att stanna här och arbeta, säger Bosnic.

Till de första testerna i Södertälje i början av juli ska han kalla 18 spelare. En trupp som via 16 ska ned till 14.

Förberedelserna är längre än tidigare. I stället för tre veckor har Vedran Bosnic fem veckor på sig.

– Ett av målen är att förbättra den fysiska förmågan. Vad jag vet arbetade man inte så mycket med den delen tidigare, säger han.

Hur vill du att landslaget ska spela?

– Det beror på vilka killar som vi har. Men vi ska ha ett bra försvar. Vara aggressiva. Eftersom vi inte är så stora måste vi vara väldigt aggressiva, använda vår fart och gömma det som vi inte har.

Har du en idé om hur du vill att ditt landslag ska se ut?

– Det handlar inte om vad jag vill utan vem som är tillgänglig. Många unga kommer att få chansen, för de är svensk baskets framtid. Men jag vill också ta ut ett solitt lag som har chansen att kvala in till EM. Vi ska göra allt vi kan för att gå dit.

Vilka spelare som utgör svensk baskets framtid vill Bosnic inte gå in på. Men ett namn är säkerligen Ludvig Håkansson, Barcelona- guarden som bara var 17 år när han spelade i EM i fjol.

Och om framtiden bereds större plats i kvalet är det för att nutidens största stjärnor, NBA-proffsen Jonas Jerebko och Jeff Taylor, saknas. Jerebko tackade nej för att fokusera på den kommande säsongen. Jeff Taylor försvann när hälsenan gick av i december.

– Det vore mycket enklare med dem. De har mycket skicklighet, en god fysisk förmåga – många positiva egenskaper som hade hjälpt oss. Vi är inte så stora utan dem, konstaterar Bosnic.

Vilka ser du som ledare utan Jerebko och Taylor?

– Vi får se. Jag har några i åtanke. Men de måste visa mig det också.

NBA kan påverka Bosnic på fler sätt. Viktor Gaddefors och Marcus Eriksson ser ut att ställa upp i draften i juni.

– Kanske kan de inte vara med hela vägen. Vi måste vänta in information från deras agenter, säger Bosnic.

Kvalet inleds i augusti. Ettan och sex av kvalets sju grupptvåor går till EM. För Sveriges del handlar det om att ha främst Rumänien och Slovakien bakom sig. För det tredje laget i gruppen, Lettland, ser ut att stå i särklass.

– De är stora favoriter. Ingen är nära, säger Bosnic.

Det är inte klart om Lettland kommer att ha sin NBA-spelare, Utahs store center Andris Biedrins, i laget. Men Bosnic håller koll på läget.

– Jag ringer mina kontakter och är inne på lettiska sajter varje dag och översätter med Google, säger han.

Annons