Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startade butik – i hus som ska rivas

Mitt under pågående ombyggnad av Nykvarns centrum, när fastigheter rivs och nya byggs, bestämde sig Ronny och Lisa Nilsson för att lämna sin inkörda butik och öppna nytt – i ett av husen som ska rivas.

Annons

Mitt i Nykvarns centrum driver Ronny Nilsson Nykvarns frukt och grönt tillsammans med sin fru Lisa.

Lokalen har de just flyttat in i utan att egentligen veta hur länge de kan ha verksamheten här. Det beror på den pågående ombyggnaden av centrumet.

– Vi har ett rivningskontrakt nu och det kan bli tre år som vi får vara här, men också bara en månad, säger Ronny Nilsson.

De vet alltså inte för hur länge de har lokalen men de såg en chans att komma närmare kunderna, om än inte med mer än cirka 75 meter. Nu har de fått ett läge mitt bland de övriga butikerna. Och läget betyder mycket enligt Ronny Nilsson.

– Det kom fortfarande efter sju år in Nykvarnsbor som aldrig varit inne hos oss. De har kanske handlat det de ska här nere och inte brytt sig om att gå de där extra meterna upp till oss.

Och redan på öppningsdagen märkte de skillnader.

– Kunder hittade plötsligt saker som vi haft svårt att sälja i de gamla lokalerna. Vi tror det beror på att det var så trångt i de gamla lokalerna, att kunderna helt enkelt inte sett alla varor.

Men hur kan de våga investera i något nytt när de inte vet att det blir bestående, frågar sig säkert några.

– Investeringen vi gjort är inte särskilt stor och vi räknar med att få igen pengarna i form av ökad försäljning, säger Ronny Nilsson medan han packar upp några tomater och lägger dem i en fruktlåda från 1960-talet.

– Vi vill att känslan ska vara att man kommer in i den gamla tidens handelsbod när man kommer in här.

Inredningen är rustik och på hyllor står gamla bruksföremål. Överallt används gamla fruktlådor, många med årtal som skvallrar om att de har både 50 och 60 år på nacken.

Men så har Ronnys släkt också ett långt förflutet i branschen.

Hans farfar och farmor hade handelsträdgård i Södertälje, hans farbror plantshop och hans far och mor Nydala handelsträdgård i Södertälje innan de flyttade till Nykvarn 1975 för att driva Nilssons blommor, med fyra växthus. Den verksamheten lades ned för tio år sedan.

– Förr stod blommor för hälften av försäljningen och frukt och grönt för resten. I dag är förhållandet 20–80. Och ser vi till butiken i dag så står försäljningen över disk för halva omsättningen och leveranser till olika företag i närområdet för den andra hälften, berättar Ronny Nilsson, tredje generationens grönsakshandlare.

08–550 921 50

Ronny och Lisa Nilsson

Ålder: 53 respektive 51 år.

Familj: Fyra vuxna barn, varav två gemensamma.

Bor: I Nykvarn.

Gör: Driver Nykvarns frukt och grönt.

Intressen: Lisa tycker om att läsa. Ronny säger sig ha svårt att hinna med några intressen eftersom han går upp vid tre eller fyra-tiden på morgnarna och lägger sig vid 21.