Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De spelar fotboll för integration 

Ett 30-tal ungdomar spelar fotboll. Några lirar till vardags i Nykvarns sportklubb, NSK, de övriga är ensamkommande flyktingbarn, i huvudsak från Afghanistan.

Det är öppen träning på konstgräsplanen i Nykvarn, tillika är det ett nystartat projekt

i syfte att skapa möten mellan ungdomar i Nykvarn. Och till integration.

Mohammad Hossein Fayazi, 16, och Abdul Bari Amani, 15, kommer båda från Afghanistan. De uppskattar möjligheten att få spela fotboll med Nykvarnsungdomarna.

– De är jätteduktiga. Och trevliga, säger Mohammad Hossein Fayazi, som tror att mötena här skapar broar och en ökad förståelse ungdomarna emellan.

Det tror också Lukas Blomkvist, som spelar i NSK pojkar födda -01.

– Det är klart att det är svårt med språket men alla kan spela fotboll. För mig är det här en värdefull träning samtidigt som jag blir lite av instruktör åt dem, fast jag tillhör de yngre, säger han.

Initiativtagare till projektet är Isak Sjödelius och  Kristina Svinhufvud.

Isak arbetar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Nykvarn och fotbollen har alltid varit en stor del av hans liv. Han kontaktade NSK och inledde ett samarbete med laget och bland annat med Kristina Svinhufvud, som själv spelat fotboll och i dag sitter i NSK:s styrelse och ungdomskommittén.

– Det finns jättemycket kraft och vilja i kommunen när det gäller mottagande och att få i gång integrationen men det gäller för olika aktörer att hitta varandra, säger Kristina Svinhufvud.

Båda ser de fotbollen som en del av det arbetet. Fotboll är ett universellt språk, det bildar gemenskap och det är därför de tror så mycket på projektet.

– Fotboll är glädje och kärlek. Och den är färgblind, tillägger Isak Sjödelius.

Det är nu tredje lördagen som öppna träningar anordnats. Och intresset är stort.

– Första gången var planen snöbelagd men vi spelade på snön, berättar Isak.

Det var en ny upplevelse för de flesta ensamkommande barnen, men inte för alla.

– Jag kommer från norra Afghanistan och för mig är snö inget konstigt, berättar Abdul Bari Amani.

Men flera spelade i dåliga kläder och skor, i dag är de bättre rustade, tack vare bland annat gåvor.

– Jag har haft med mig fyra par urvuxna fotbollsskor hit, berättar Lukas Blomkvist.

Ett av de mer konkreta mål som projektet nu har är att delta med två elvamannalag i Södertälje international football cup i juli.

Och förutom fotbollen så pågår mer kring mottagande och integration, berättar Kristina Svinhufvud.

– Vi har ställt en del av våra lokaler till kommunens förfogande åt asylsökande om det skulle behövas och vi planerar att kunna hålla öppet kvällstid här nere, ge ungdomarna en plats att vara på där de kan titta på tv och lyssna på musik. Och med vuxennärvaro.