Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skolkar mest från fullmäktige

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sverigedemokraterna skiljer ut sig som partiet med sämst närvaro i fullmäktige. Men även Socialdemokraterna har hög frånvaro.

LT har granskat närvarolistorna från alla fullmäktigemöten under 2013 och 2014. De två partier som skiljer ut sig med högre frånvaro än de andra är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Gruppledaren Tommy Hansson (SD) menar att det beror dels på hälsoproblem, dels på att en ledamot inte var närvarande så mycket innan hon hoppade av. Han ser inte frånvaron som ett stort problem.

– Jag deltar i alla gruppledardebatterna, men det är klart att jag hellre hade sett att vi varit fler. Men sen har vi representanter i nämnderna också. Fullmäktige är inte den enda tillfället att driva politik.

Han menar dock att partiet är bättre rustat inför hösten då man har listor med fler namn, och många också hunnit prova på politiken genom arbete i nämnder.

Men även Socialdemokraterna har alltså problem med närvaron.

– Det är inte bra om man är frånvarande. Fullmäktige är ju kommunens högsta beslutande organ och väljarna ska veta att den som står på valsedeln också sköter sitt uppdrag, säger Boel Godner (S).

Hon tror att partiets frånvaro kan förklaras av att några personer varit borta långa perioder, och att ett par personer slutat och inte ersatts direkt.

Är det svårt att hitta folk som orkar vara med hela tiden?– Nej, det är många som konkurrerar om de här platserna, så det är viktigt att man är där, säger hon.

Det parti som sticker ut mest åt andra hållet är Centerpartiet, där ingen av ledamöterna vare sig kommit för sent eller uteblivit från ett möte.

– Lite tillfälligheter är det nog att ingen varit sjuk eller bortrest, men vi har ett stort personligt engagemang hos alla. Jag tror det är nödvändigt att man är en grupp

som deltar, det stärker hela gruppens arbete och man får bättre underlag för hur man ska göra, säger gruppledaren Tage Gripenstam.

Flera av de mindre partierna har mycket hög närvaro. Nationaldemokraterna sticker dock ut genom ett stort antal sena ankomster. Mattias Karlstrand har varit i tid på två möten under perioden, Marc Abramsson inte en enda gång.

– Det går helt enkelt inte, jag ska åka från mitt ordinarie jobb till Hölö och lämna barnen hos barnvakt och sen tillbaka till Södertälje. Då har jag oftast slutat någon timme tidigare ändå, säger han.

Laith Chalabi, tidigare SD, har inte varit på ett möte sedan i januari förra året. Han är inte längre intresserad av att arbeta politiskt i fullmäktige och vill inte sitta tillsammans med Sverigedemokraterna, som han har lämnat. Dessutom vill han inte att platsen ska tillfalla en SD-ledamot.

De uteblev mest från KF

Här redovisar vi de fullmäktigeledamöter med fler än fem frånvarotillfällen under 2013 och 2014. Flera av dem har nu lämnat lokalpolitiken.

Laith Chalabi (ex SD): 11

Orom Uney (S): 7 (slutat)

Charlotte Pettersson (M): 6 (slutat)

Anne-Marie Haro (S): 6 (slutat)

Anders Lago (S): 6 (slutat)

Annelie Svingdal (SD): 6 (slutat).

Aydin Özkaya (S): 6

Jan Noah (S): 6 (ej suttit hela perioden).

De kommer sent till mötena

De toppar listan över antal sena ankomster till KF-sammanträdena.

Marc Abramsson (ND): 12

Hakam Dawd (politisk vilde): 11

Clara Shawi (politisk vilde): 10

Mattias Karlstrand (ND): 10

Metin Hawsho (FP): 6

Ninos Maraha (FP): 4

Källa: Södertälje kommuns protokoll från kommunfullmäktige 2013–2014

Partiernas närvaro i KF

Så här hög är närvaron i kommunfullmäktige, parti för parti. De politiska vildarna är tidigare sverigedemokrater.

M: 89,5 %

C: 100 %

FP: 95,9 %

KD: 95,9 %

S: 84 %

V: 95,9 %

MP: 90 %

SD: 63 %

Politiska vildar: 62,5 %

ND: 95,9 %