Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De såg gängen slåss på akuten

– Det var helt galet. Aggressiva män inblandade i en bilolycka ute på stan som känner igen varandra i vårt väntrum och börjar slåss, suckar Emma Mattsson, undersköterska på sjukhusets akutmottagning. Hot och våld – ett eskalerande vardagsproblem på akuten.

Emma Mattsson blev vittne till bråket i går, hon har jobbat i elva år på sjukhusakuten och spiralen av hot och våld ökar ständigt, den känslan har hon tydligt.

– Inflödet av patienter är mycket större i dag än tidigare, med fler patienter ökar trycket på oss här inne på akuten. Förr var det helgerna som var stökiga, i dag kan vad som helst hända när som helst, Emma Mattsson.

– Och det går fort. Lugnt ena sekunden, fullt pådrag nästa. Det är givetvis helt oacceptabelt, säger Maria Lindblom, enhetschef för akutmottagningen.

Dyster statistik: 40 procents ökning av incidenter med hot och våld på sjukhusets akutavdelning i år, jämfört med samma period 2011.

– Ingen reell ökning i våld, det är siffertalen som ökat på grund av att vi förändrat vårt arbete mot hot och våld, säger säkerhetschefen Michael Engelberg. Hans statistik baserar sig på ordningsvakternas rapporteringar, inte på vårdpersonalens upplevelser.

Vakterna rapporterade 222 ingripanden 2011, det senaste året har det handlat om ingripanden varje dag. – Vakternas rapporteringar är en bra värdemätare. Men man måste skilja den från vårdpersonalens anmälningar, säger Maria Lindblom, som ändå anser att den reella situationen på akuten inte blivit mer våldsam eller hotfull under perioden.

– Vi har skärpt vårt synsätt och tillämpar nu en nolltoleransinställning. Vi uppmanar personalen att anmäla i mycket större utsträckning än tidigare, redan i ett läge som hotar att kunna eskalera. Vi har sänkt toleranströskeln, säger Maria Lindblom.

– Vi arbetar proaktivt, inte reaktivt som förr. Det sätter fart på siffrorna men absolut nolltolerans i sin inställning till vad man accepterar, det är viktigt för att hejda våldsspiralen och allt ska polisanmälas, säger Michael Engelberg.

Akuten har tagit hjälp av Arbetsmiljöverkets inspektörer.

– Vi tar hjälp av deras påpekanden, ingen personal ska behöva ta emot hotelser, spottloskor eller få stryk i tjänsten. Helt oacceptabelt! Så trots siffrorna tror vi att vi är på rätt väg med vår nolltolerans-policy, säger Maria Lindblom.

En av polisanmälningarna har nu resulterat i åtal och fällande dom, för första gången, efter åtskilliga anmälningar utan konsekvenser. En sporre till att verkligen incidens- och polisanmäla, i stället för att tyst bita ihop och arbeta vidare.....