Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rektorerna kan få del av miljonerna

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) satsar 34 miljoner på rektorerna. – Bra, men det är inte säkert att de går till högre löner, säger Södertäljes utbildningsdirektör Peter Fredriksson.

Då fyra skolor i Södertälje kommun ingår i den statliga satsningen på utsatta områden kommer de nya 34 statliga miljonerna, riktade till rektorer i skolor i utsatta områden, Södertälje till del. Men ingen vet exakt hur.

– Det här kom lite överraskande, måste jag säga. Och eftersom vi inte står inför någon ny rektorsrekrytering till de aktuella skolorna funderar jag på att använda pengarna på att stötta rektorerna, säger Fredriksson.

– Det är självklart viktigt att stötta attraktionskraften att arbeta i de här skolorna, men det kan man göra med att inrätta en stödfunktion för rektorerna, lika gärna som att ge 10 000 kronor mer i lönekuvertet.

– Jag är inte säker på att det skulle se så bra ut för de andra rektorerna i kommunen, funderar Fredriksson.

Bakgrunden till att nya pengar satsas på skolorna är dels en fortsättning på det redan startade projektet, men också faktumet att rektorerna saknats i de statliga stasningarna tidigare.

– Men frågan är om det här var så smart, att gå ut med att höja rektorslönerna med 10 000 kr i månaden? säger en lite förbryllad Peter Fredriksson.

Läs även: Mer lön för rektorer på svåra skolor

De här kan få miljonerna

Rektorer på skolor med låga resultat ska kunna få ett lönelyft med hjälp av statliga pengar. Regeringen avsätter 34 miljoner kronor per år.

Sedan tidigare har skickliga lärare chans till ett lönepåslag med hjälp av statliga medel. Nu gäller det även en grupp rektorer.

Södertäljeskolor som ingår i projektet:

Lina grundskola (Theresia Öberg Kimondo)

Ronnaskolan (Henrik Ljungqvist)

Telgegymnasiet (Maria Leonadsson)

Torekällgymnasiet (Carin Caputo)