Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rappar mot segregationen

Rapparna Björn ”Favela” Ödman och Renio Poli slår ett slag mot segregation. Med raka texter ska de få fler ungdomar att rösta i riksdagsvalen.

– Vi säger sådana grejer som människor funderar på. Som de antingen stör sig på eller tror på. Vi gör ingen skillnad på svennar och blattar, säger Björn Ödman.

I samarbete med fackförbundet IF Metall ger de nu ut fem låtar för att få fler ung-

domar att gå till valurnorna. Björn berättar att han och Renio slår sönder fördomar. Fördomar som han menar ofta beror på rädsla eller okunskap om andra männi-

skor och kulturer.

Rapparna vill hindra att yngre ungdomar växer upp i tron att fördomarna är verklighet. Duons olika utseenden har fått folk att haja till, till en början.

Till tunga beats lyder textrader som ”knappt att Gud förstår, varför folket delar upp sig efter färg på hår ... vill du ändra på det där så ska du rösta i år”.

I sina låtar kritiserar de Moderater, Nationaldemokrater och Sverigedemokrater. Även om de poängterar vikten av att rösta, oavett vad man röstar på. På skivan är den politiska delen viktig och deras sociala engagemang märks tydligt. Musiken ser de som ett bra sätt att nå ut till ungdomar, långt mer effektivt än att dela ut flygblad.

– Vi vill ju upp till Hovsjö för att spela, säger Björn.

Killarna känner ett ansvar för att rätt människor finns till hands i unga människors närhet. Annars kan positiv förändring som byggts upp under lång tid snabbt vändas till det motsatta.

– Ungdomar är som dammsugare, de tar upp allt. Man kan inte klandra dem, säger Björn.

– Om politikerna vill kan vi göra alla förändringar. Om vi får alla pengar.Renio Poli har byggt om sin nedervåning till en studio där han arbetar med produktionsföretaget One music som han är delägare i. Här spelade de in de fem låtarna under ett par intensiva veckor i höstas.

Deras mantra ”en stad, ett folk” är även titeln på låten som ligger dem varmast om hjärtat. Den brukar spelas på Assyriskas matcher.

– Vi måste komma ut och mötas. Det gäller att ta det bästa ur två delar, säger Renio och visar sitt halsband med en assyrisk silversymbol.

Och symboler är något de inte är rädda för att använda.

– Svenska flaggan är vår tillsammans. Den ska vi ta tillbaka. Till slut kanske

vanliga människor vågar ha flaggan ute, säger Björn.

Björn och Renio både producerar, mixar, skriver text till och sjunger sina låtar själva. Den kommande tiden ligger deras fokus på att uppträda så mycket som möjligt och sprida sina skivor. Gärna för ungdomsförbund och skolor.

– Det är en plikt att engagera sig när man bor här. Det är kul att känna att man gör något bra. När man ser förändring känns det som att man vunnit, säger Renio.

– Det är lösningarna som är intressanta. Om folk kan förstå det kan vi få en bättre stad, säger Björn.