Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De oförmögnas skatt på förmögna

Fyra miljarder kronor. Så mycket har de rödgröna lovat att plocka in på sin nya förmögenhetsskatt. Problemet är att de inte har förmågan att berätta vilka det är som ska betala.

Det börjar bli lätt parodiskt, det rödgröna dribblandet kring den skatt på förmögna som oppositionen lovat att införa vid en valseger och som alltså ska ge statskassan ett tillskott på fyra miljarder.

Skatten på förmögna är en grundsten i partiernas överenskommelser. Den står för en stor del av de intäkter som ska finansiera partiernas olika mångmiljardlöften.

De rödgrönas svårigheter bygger kortfattat på att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill räkna in fastigheter i förmögenheten – vilket skulle innebära en dubbelbeskattning för de människor som bor i högt taxerade hus eftersom man även vill återinföra en högre fastighetsbeskattning. Men Miljöpartiet säger nej till en dubbelbeskattning.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson intervjuades i Sveriges radio i går och sade då att något detaljerat besked före valet kommer det inte att bli. Förutom att frågan ska utredas under nästa mandatperiod.

Problemen med förmögenhetsskatten, så som den såg ut under Socialdemokraternas styre, var flera – förutom att de beskattade människor dubbelt. Det största var att kapital strömmade ut från landet och i stället för att gå till investeringar och bygga tillväxt här hemma byggde det tillväxt i andra länder, eller låg bara instoppade på ett bankkonto. Sverige gick miste om viktiga investeringar.

Faktum är att enbart hotet om en rödgrön regering har satt fart på ett nettoutflöde av kapital från Sverige. Experter på Skatteverket berättade i går att tillgångar har flyttats sedan oppositionens budgetförslag presenterades

Och där står vi. De rödgrönas enda kristallklara besked är att de inte kan komma överens. De är oförmögna att tala om vilka som ska betala. De är också oförmögna att ens berätta vad det är man ska betala sin skatt för.