Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De måste betala som alla andra

Södertälje var pilotkommun när hälsoprojektet ”En frisk generation” startades för fem år sedan. Det blev succé och andra städer tog efter, men nu kan projektet stoppas här i Södertälje.

Annons

LT har flera gånger tidigare skrivit om projektet ”En frisk generation” och dess syfte att förbättra hälsan, förebygga utanförskap, stärka familjebanden samt öka gemenskapen och glädjen hos stadens invånare. Projektet har bekostats av ”En frisk generation”, men för att kunna fortsätta måste kommunen nu gå in och betala.

– Flera andra orter som Kungsbacka, Helsingborg, Spånga/Tensta och Haninge har tagit upp verksamheten och det är inte schyst om de ska betala och inte Södertälje, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef för ”En frisk generation”.

I Södertälje pågår verksamheten i två skolor till en personalkostnad på cirka

600 000. På kommunen vill politikerna att man utökar verksamheten till att omfatta fyra skolor och är då beredda att gå in med 400 000 kronor.

– Vi måste hålla en rimlig och rättvis balans. ”En frisk generation” har gjort en omfattande och viktig insats och de har gått på djupet hos några familjer, men de når relativt färre familjer än vad andra föreningar gör, säger kommunalrådet Elof Hansjons och fortsätter:

– 400 000 är ett generöst erbjudande jämfört med vad andra föreningar får.

Läs även: Populärt hälsoprojekt läggs ner trots bidrag