Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De litar på att jag ska in och skjuta”

Hösten innebar ett steg bakåt. Men det nya året har – faktiskt – gett nya möjligheter. Och efter en skada ser Tobias Borg ut att kunna bita sig fast i Bilbaos rotation.

– Jag känner ändå att jag har en ganska bra plats i laget, speciellt nu, när jag har spelat ganska mycket. De litar på att jag ska in och skjuta, sådana grejer.

Tobias Borg – en av endast fyra svenskar i ACB, rankad som världens näst bästa liga – låter tillfreds med baskettillvaron. Det ska han vara.

I söndags stod landslagsguarden för säsongens effektivaste match i 88–83-segern mot Rio Natura. Borg gav Bilbao en riktigt injektion med tolv poäng på tio minuter, och satte bland annat tre av fyra trepoängare.

– Jag känner mig mycket säkrare med skottet, vet hur jag ska passa bollen i många lägen. Jag känner mig som en bättre basketspelare – då är det lättare att spela också, säger 22-årige Tobias Borg.

Kanske har säsongen vänt för Södertäljeguarden. För under hösten tog Borg ett kliv nedåt i hierarkin.

Clevin Hannah och Raul Lopez är de primära spelfördelarna, samtidigt som Dairis Bertans eller Alex Ruoff oftast spelar på position två.

Första halvan av säsongen var det främst 21-årige Dejan Todorovic som fick avlasta kvartetten – medan Borgs minuter krympte.

Dessutom avslutade han året skadad, efter att ha landat hårt efter en layup.

– Det har varit lite upp och ned. Ibland är det svårt att veta var man är i laget.

Men hälskadan läkte – och en annan skada öppnade för Borg. Med Lopez borta fick han chansen mot Ulm i Euro Cup – och tog den.

Sedan dess har Borg legat på nära 11 minuter i ligan och över 14 i cupspelet.

– Det känns som om coach (Sito Alonso) ger mig fortsatt förtroende. Och det har gått bra, tycker jag. Coach säger till mig att se till att vara modig och spela på, säger Borg, och berättar att han uppmuntras att skjuta för att bidra till bänkens poängproduktion:

– Coach ser mig som skytt. Är jag öppen vill han att jag ska skjuta. Jag ska inte tveka

någonstans. Då är det lättare att spela, när man har sånt förtroende.

Även Bilbao har spelat upp sig i ligan, efter en första halva med minusstatistik på hemmaplan. Fyra segrar på de fem senaste säkrade ändå en plats i Copa del Rey – och chansen att avancera i Euro Cup finns fortfarande.

Men den skakiga säsongsstarten gör att det blir svårt för klubben att upprepa

succén från i fjol.

För Borg, som är på väg in i sina bästa år som spelare, blir nästa år, det sista på kontraktet, ett vägskäl.

– Jag får se om Lopez spelar vidare. Om inte öppnas det upp en plats där. Jag hoppas att det är en jag kan få spela på. Att de inte tar in en ny etta. Jag hoppas att jag får en större plats nästa år och verkligen kunna ta ytterligare ett steg framåt. Det känns som ett väldigt värdefullt år.

– Men att spela i ACB är fantastiskt. Mitt mål är att stanna i en liga som den här, att spela 20 minuter per match och vara en av spel-arna som betyder någonting för laget.

Säsong med två ansikten

Förra säsongen snittade Tobias Borg 9 minuter och 2,4 poäng i spanska ligan – och skrev sedan på ett nytt tvåårsavtal med Bilbao.

Men under hösten fick han snålare med speltid och bänkades till och med helt i vissa matcher.

Det vände runt nyår.Före nyår (i ligan/Euro Cup): 6 minuter, 2,7 poäng/

9 minuter, 3,8 poäng.

Ett lovande skottår: Nu har Tobias Borg inte tagit särskilt många avslut än – men effektiviteten från golvet är lovande. 69 procent på tvåorna och 55 procent på treorna i spanska ligan. I Euro Cup är de siffrorna betydligt lägre: 48 respektive 27 procent.

Efter nyår (i ligan/Euro Cup): 11 minuter, 7,3 poäng/14,5 minuter, 4,3 poäng.