Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De leder Södertäljes kriminella gäng

De styr med pengar, hot och våld – ett 30-tal grovt kriminella i Södertälje lever på brott. LT har med hjälp av flera källor listat ledarfigur­erna i Södertäljes undre värld.

Det rör sig om ett 30-tal män i åldern 23 till 50 år, många från socialt utsatta stadsdelar, men även från rika familjer som äger krogar och frisörsalonger i och utanför Södertälje. Under dem finns över 100 unga män, varav många tonåringar, som villigt springer deras ärenden.

Det framkom i polisens stora karläggning för ett par år sen och den bilden består än i dag. Födkroken är brott – illegalt spel, skuldindrivning, utpressning, försäljning av droger och sprit och utlåning till ockerräntor.

Det nya inslaget i Södertäljes kriminella värld är att Bandidos supporterklubb X-team försökt etablera sig sedan nio månader tillbaka. Det har Bandidos gjort genom att välja ut ett antal lokala kriminella som bildat en undergrupp – X-team. Under månaderna som gått har friktionen mellan X-team och ”Södertäljenätverket” – det sedan tidigare etablerade lokala gänget – ökat.

I maj knivhöggs en av X-teams frontfigurer av en annan kriminell på Rådhustorget. I lördags kväll eskalerade konflikten mellan gängen med skottlossning utanför Spelpalatset i Geneta.