Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De leder Södertäljes kriminella gäng

De styr med pengar, hot och våld – ett 30-tal grovt kriminella i Södertälje lever på brott. LT har med hjälp av flera källor listat ledarfigur­erna i Södertäljes undre värld.

Annons

Det rör sig om ett 30-tal män i åldern 23 till 50 år, många från socialt utsatta stadsdelar, men även från rika familjer som äger krogar och frisörsalonger i och utanför Södertälje. Under dem finns över 100 unga män, varav många tonåringar, som villigt springer deras ärenden.

Det framkom i polisens stora karläggning för ett par år sen och den bilden består än i dag. Födkroken är brott – illegalt spel, skuldindrivning, utpressning, försäljning av droger och sprit och utlåning till ockerräntor.

Det nya inslaget i Södertäljes kriminella värld är att Bandidos supporterklubb X-team försökt etablera sig sedan nio månader tillbaka. Det har Bandidos gjort genom att välja ut ett antal lokala kriminella som bildat en undergrupp – X-team. Under månaderna som gått har friktionen mellan X-team och ”Södertäljenätverket” – det sedan tidigare etablerade lokala gänget – ökat.

I maj knivhöggs en av X-teams frontfigurer av en annan kriminell på Rådhustorget. I lördags kväll eskalerade konflikten mellan gängen med skottlossning utanför Spelpalatset i Geneta.