Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De låter varje elev vara sedd: "Här stöttar man varandra"

I höst startade S:t Birgittas folkhögskola en allmän linje för gymnasiekomplettering. Till våren planerar skolan att expandera verksamheten med fler linjer.

Annons
Eleverna Mahaba Alsanatee och Christine Majid trivs på den nyöppnade folkhögskolan. I framtiden vill de plugga till socionom och ekonom på något ­universitet.

I katolska kyrkan S:t Ansgars lokaler öppnade i augusti en filial till S:t Birgittas folkhögskola, som finns i centrala Stockholm. Den nystartade folkhögskolan har i dagsläget en ettårig allmän linje med femton elever.

Till våren planerar de att utvidga verksamheten genom att bland annat starta en barnskötarlinje.

– Vi har utrymme och möjlighet att ta emot fler så till våren vill vi expandera och öppna en till allmän linje, en barnskötarlinje och antagning både vår- och hösttermin, säger Katarina Korp, lärare på folkhögskolan.

Förutom Hagabergs folkhögskola är S:t Birgitta den enda folkhögskolan i centrum som erbjuder kompletterande gymnasieutbildning.

– Atmosfären är väldigt öppen och det lättare att vara sig själv här än exempelvis i gymnasiet. Det beror nog mycket på de blandade åldrarna, här är den yngsta 20 år och den äldsta 48 år, säger Katarina Korp.

På folkhögskolans allmänna linje varvas elevernas studier med traditionella gymnasiekurser och gemensamma temastudier.

Varje morgon klockan 10 är det samling i kyrkan som en elev håller i åt gången. Utöver det är den religiösa prägeln låg. Trots att folkhögskolans lokaler är inuti en katolsk kyrka råder det inte några krav på katolsk tro för att bli antagen. Däremot krävs det avgångsbetyg från grundskolan och att eleven har fyllt 18 år.

– Det som utmärker skolan är en hög lärartäthet, varje elev blir sedd. Det finns ett tydligt socialt sammanhang som kanske saknades på gymnasiet vilket skapar trygghet och självförtroende, säger Katarina Korp.

Varje elev har ett individanpassat schema för att vid examen få behörighet till vidare studier på universitetsnivå. Folkhögskolan lär även ut svenska till personer med invandrarbakgrund, och i vår vill de tillsammans med arbetsförmedlingen erbjuda en 12-veckors kurs för att skapa studiemotivation.

Eleverna Mahaba Alsanatee och Christine Majid hörde talas om utbildningen via sin kyrkas förening och trivs väldigt bra på skolan. Den största skillnaden från gymnasiet är att de känner en gemenskap med både lärare och klassen.

– Här stöttar man varandra, vi ska lyckas tillsammans, säger Mahaba.

– Det är kul att plugga igen och det beror nog mycket på sammanhållningen, tillägger Christine.

De anser också att gemenskapen göra det lättare att finna studiemotivation än andra kompletterande alternativ där man studerar på egen hand.

– Det här känns mer seriöst, dels för att det är via en katolsk kyrka men också för att det är mer personligt. Människorna motiverar en, säger Christine.

Annons