Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lämnar SD för S

De fullmäktigeledamöter med irakiskt ursprung som hoppat av SD har nu blivit socialdemokrater.
– S står till skillnad mot SD för alla männi­skors lika värde, säger ­Nader Helawi.

Enligt Arbetarekommunens ordförande Yilmaz Kerimo är det sju eller åtta före detta SD-politiker med irakiskt ursprung som nu valt att gå in i det socialdemokratiska partiet.

Bland dem de tre fullmäktigeledamöterna Laith Chalabi, Hakan Dawd och Clara Shawi som efter sina avhopp i somras varit ”politiska vildar” vilket betyder att de inte tillhör något parti.

– De kommer fortsätta att vara detta eftersom de inte valts in som socialdemokrater av väljarna. Dessutom lämnar de sina nämnduppdrag till förmån för SD-ledamöter. Det är moraliskt riktigt, säger Yilmaz Kerimo.

Partiet har haft samtal om socialdemokraternas grundvärderingar med avhopparna innan de blev invalda som medlemmar.

– Det kändes särskilt viktigt eftersom de varit med i SD. Men jag uppfattar det som att de mer eller mindre lurats in i SD, säger Yilmaz Kerimo.

Vilket också förre fullmäktigeledamoten Nader Helawi understryker.

– Jag tyckte att partiets stadgar och program såg bra ut. De var emot extrem islamism precis som jag. Men vi behandlades som en sämre sorts människor och det är ingen tvekan om att de är rasister och inte står för alla människors lika värde. Det vore en katastrof om de kom till makten, säger Nader Helawi.