Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De laddar för burlesk komik med ”Cabaret”

Det blir burleskt, vågat, komiskt och tragiskt om vartannat i Södertälje teateramatörers nästa föreställning ”Cabaret”. – Målet har varit att driva detta så professionellt som möjligt, säger regissören Mats Hedlund.

Det är full aktivitet bland Södertäljes teateramatörer, STA, inne på Sagateatern vid Maren när LT anländer. Här övas det inför premiären den 4 april av föreställningen ”Cabaret” – mest känd från den Oscarsbelönade filmen med samma namn från 1972, som bygger på Christopher Isherwoods självbiografiska bok ”Farväl Berlin” från 1939.

Året är 1930 och nazismen växer sig allt starkare samtidigt som människorna inne på Kit Kat Klub drömmer sig bort till ett annat liv.

Idén om projektet kom från den frilansande proffsregissören Mats Hedlund, tidigare verksam på Stockholms stadsteater men frilansar sen flera år.

– Mitt mål har varit att driva det här så professionellt som möjligt och i den här ensemblen finns hårt satsande ungdomar där några funderar på att bli skådespelare. Det här är det jag kan erbjuda dem, men det kräver väldigt mycket av dem själva också, säger han.

I november inledde ensemblen arbetet. Varje söndag är det full fart från klockan tio på morgonen till tio på kvällen. Ibland repeterar man även andra dagar.

– Det är ju en amatörproduktion där människor har andra saker vid sidan om, så det finns ingen regelbundenhet i det. Men för att nå så långt man vill krävs tid, säger Mats Hedlund.

Den som har Liza Minnellis prisbelönta roll som nattklubbssångerskan Sally Bowles är Sandra Karlung, 20, som varit med i STA sen 2006. Till vardags pluggar hon genusvetenskap på Stockholms universitet och jobbar på Tom Tit.

– Själva möjligheten att hålla på med teater så här på ett lekfullt sätt är verkligen fantastisk, säger hon.

Rollen som konferencier har Gustav Gälsing, 19. Han har varit med i teateramatörerna sen han var åtta år.

– Det är kul att få vara någon annan för en stund och de senaste gångerna vi repeterat har det gått så jäkla bra. Då inser man varför man håller på, säger han.

Gustav Gälsing är en av dem som när skådespelardrömmar inom ensemblen.

– Jag har sökt scenskola i Göteborg och Stockholm, säger han.

När Gustav blev tillfrågad av Mats Hedlund att vara med i ”Cabaret” tvekade han inte.

– Mats är grym, jag har jobbat med honom två gånger tidigare, säger Gälsing.

Målet är nu premiär den 4 april. Nio framföranden under tre helger av ”Cabaret” är inplanerade. Hela spelperioden kostar STA 35 000 kronor, pengar som går till upphovsmännen.

– Vi hoppas att folk kommer och ser oss, säger Mats Hedlund, som själv inte tar betalt för regissörsinsatsen.