Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan konsten att göra julgodis utan tillsatser

– Ska man äta godis ska det vara ett aktivt val, säger Liv Sandberg.Inför julen rullar hon och systern Sara tusentals chokladpraliner, utan en enda kemisk tillsats.

Annons

Rena råvaror och hemlagat. Detta är grunden för de matintresserade systrarna Sandberg. 2014 vann Liv Scandinavian cake show och i höstas började lillasyster Sara praktisera på hennes företag. Sara är redan anmäld till nästa tävling och Liv är övertygad om att hon kommer att vara tillräckligt duktig tills dess.

Vackra tårtor är Livs specialitet och hon ser sig som en konstnär och vill ha fria händer när hon skapar kundens unika tårta. Men vid jul är det choklad som säljer mest och det var intresset för choklad som fick Liv att vilja jobba med godsaker.

– Intresset går i familjen. Vi tycker om att baka, som mormor och mamma, säger Liv Sandberg.

Julen firar systrarna hos mamma Eva hemma i Järna. Det blir finsk kålpudding, köttbullar, Janssons frestelse och andra julfavoriter. Några massproducerade godsaker på julbordet blir det inte. Eftersom systrarna är ”waldorfbarn” från Järna tycker de att tillsatser är ”äckligt”.

– Konserveringsgrejer känns så väl, säger Liv Sandberg.

De känsliga smaklökarna har Saras dotter Randi ärvt ”Kakan smakar inte gott, den smakar otäckt”, konstaterade hon när hon fick köpt fika för en tid sedan.

Hur ska man då tänka om man vill ha en tillsatsfri jul?

– Försök välja handgjort, ekologiskt och lokalproducerat. Köp riktigt smör och 40-procentig grädde, är Livs råd.

Eftersom både Liv och Sara har ADHD och fibromyalgi äter de LCHF, lågkolhydratskost med mer fett. Socker och gluten gör att de får ont i kroppen och blir uppstressade. Liv har även asperger. Diagnoserna har både för- och nackdelar.

– Man är lite fyrkantig, säger Liv som tycker att bokföring är krävande.

När det gäller arbetet med kakor och choklad är det annorlunda, där kan det starka intresset för matlagning ta helt överhand.

– Man är noggrann och har ett sånt fokus på det man gör, berättar Liv Sandberg.

Eftersom de själva styr sina arbetstider kan de jobba mer de dagar de mår bra och vila om värken är för svår.

– Vi har en sån förståelse för varandra. Kroppen funkar inte alltid, berättar Sara Sandberg.

Att systrarna står varandra nära råder det ingen tvekan om. De avslutar varandras meningar och rör sig som ett sammansvetsat team i köket. Att jobba med just gluten och socker när de är så känsliga för det var ingen självklarhet och de smakar gärna men äter inte särskilt ofta.

– Någon gång ibland kan man äta något mumsigt, säger Liv Sandberg.

– Kombinationen ADHD, lo carb och bakning är en hit, säger Sara och skrattar när storasyster tittar igenom alla praliner hon har gjort – nördigt noga är de båda två.

”Det ska vara riktigt smör”

Namn: Liv Sandberg, 32 år, och Sara Sandberg, 30 år.

Bor: Liv bor i Rågsved med sin sambo och Sara bor i Järna med dottern Randi.

Yrke: Liv är tårtkonstnär och Sara är praktikant hos Liv på Liv Sandberg cake art i Hökarängen men även utbildad trädgårdsmästare.

Intresse: Matlagning, Liv älskar storkok och gör helst oxsvansgryta. Sara gillar stekar, gärna på nötkött och med hemodladekryddor som rosmarin och med riktigt smör.

Livs limekola

100 g smör.

2 dl grädde, 40 procent fetthalt.

3 dl socker.

1 dl ljus sirap.

1/2–1 tsk vaniljpulver eller frön från 1/2 vaniljstång.

Klä en form med raka kanter, 15x25cm, med bakplåtspapper.

Smält smöret, tillsätt grädde, sirap och socker.

Koka upp till 118 grader för en mjukare kola eller 124 för en hårdare kola. Rör om då och då.

Ta från spisen och rör ner zest (rivet skal) och vanilj.

Om du vill använda vaniljsocker så tillsätt det med det vanliga sockret.

Häll upp i en 15x25 cm form med raka kanter.

Låt stelna något och skär i bitar och låt stelna helt.

Slå in kolabitarna i lämpligt papper eller cellofan.

Rivet skal från två ekologiska lime.