Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De har inte lurat försäkringskassan”

De 35 åtalades försvarare slår tillbaka anklagelserna från åklagarsidan. – Assistansen har utförts, hävdar de.

Annons

Åklagarna hävdar att assistansen inte utförts i den utsträckning som försäkringskassan beviljat. Men det motsägs av de åtalades försvarare, som menar att åklagarna inte kunnat visa detta.

– Om det ska vara fråga om bedrägeri, måste de visa att assistansen inte utförts, men det kan de inte. Åklagarna säger nu också att det inte skulle vara ett beviskrav på grund av att det är omöjligt att visa om assistansen har utförts. Det är förvånande, tycker vi, säger Filip Rydin, försvarare åt den 42-årige ägaren av Elma.

Den andra frågan som Rydin menar att åklagarna snubblar på är om det är ett brott att någon jobbar i någon annans ställe? Rydin menar nämligen att detta är vad som skett, andra än assistenterna på papper har utfört assistansen.

– Åklagarna hävdar att det är ett bidragsbrott och vi påstår att det inte är det. I lagtexten står nämligen att en förutsättning för att assistentersättning ska utbetalas är att assistansen har utförts. Och det menar vi att den har, men i flera fall av andra, säger han.

De båda huvudmännen har i dag suttit häktade med restriktioner i 17 månader.

– Min klient känner inte till vad som inträffat utanför hans roll som vd, säger den andre huvudmannens försvarare Peter Mutvei.

Annons