Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamla Moderaterna är tillbaka i politiken

Moderaterna har stramat upp sin politik betydligt. Nu har man täppt till den högra flanken. Den sidan var i det närmaste vidöppen under Fredrik Reinfeldts elva år som partiledare. Sverigedemokraterna var inte sena att lägga under sig den planhalvan.

Med Ulf Kristersson har politiken ändrat karaktär. De gamla Moderaterna har återuppstått.

Det har sina fördelar att vi får en klar skiljelinje mellan de olika alternativen. De gamla Moderaternas comeback innebär att högern har kommit ut ur dimman och blivit mer tydlig. Svensk politik mår bra av att höger- och vänsterskalan blir urskiljbar.

Den senaste tiden har det från moderathåll poppat upp en rad förslag, som framför allt berör invandringen och flyktingar. Det har handlat om en uppsjö av åtgärder för att skärpa åtkomsten av bland annat vård och välfärd. Det föreslås dessutom en kartläggning av brottslingars etniska ursprung. Av förslagens karaktär kan man skönja en föreställning om att invandringen är av ondo för vårt land.

Jag har därutöver tagit del av förslaget, att Sverige bör sätta en gräns för vad invandringen får kosta. Partiet utesluter inte att det kan behövas ett tak både för kostnader och för hur många som kan söka asyl i Sverige.

Moderaterna hemställer därför till regeringen, att det ska finnas ett kostnadsställe i statens finanser med öppen redovisning av invandringens olika kostnadsposter.

Sveriges folkmängd är 10 miljoner. Andelen invandrare, det vill säga utrikes födda, är 16 procent av befolkningen eller motsvarande 1,6 miljoner invånare (källa: Migrationsinfo.se). Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, uppgick till 4 405 miljarder kronor år 2016. Jämfört med 2015 ökade BNP med 3,2 procent.

Vid en direkt jämförelse i euro är Sverige den sjunde största ekonomin i EU. De utlandsföddas andel av vårt lands samlade värde för varor och tjänster nämnda år utgjorde således 705 miljarder.

Jag tycker det finns spår av främlingsfientlighet i Moderaternas krav att invandrarnas kostnader ska utredas och redovisas öppet. De pekas ut som syndabockar

Utan att dissekera vare sig kostnader eller intäkter för invandrare vill jag framhålla att människor ska ses som en tillgång – så kallat humankapital – inte som en kostnad.

Invandringen skadar inte automatiskt ekonomin. Men det krävs ordning och reda. Den som kan jobba ska jobba. Och en strategi för integration och etablering.

Med rätta åtgärder blir den en bidragande faktor för tillväxt av ekonomin. Den hjälper att lösa de demografiska utmaningarna som Sverige står inför de närmaste decennierna. Initialt ökar kostnaderna. Men sett över tid blir de nyanlända produktiva skattebetalare.

Jag tycker det finns spår av främlingsfientlighet i Moderaternas krav att invandrarnas kostnader ska utredas och redovisas öppet. De pekas ut som syndabockar, som en tärande del i samhällsekonomin. Yrkandet gagnar definitivt inte solidariteten i ett Sverige som ska hålla ihop.

Det ligger nära till hands att ställa frågan. Tycker Moderaterna att Sverige har råd med barn? De får barnbidrag, vård, utbildning, grundskola, gymnasium, universitet, fritidsaktiviteter och så vidare – men betalar inte motsvarande skatter.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel