Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får höjd hyra - bor nära lekplats

Förutom den vanliga årliga hyreshöjningen varje år, så lägger Telge bostäder också till 30 kronor i månaden för de hyresgäster som bor nära en välrustad lekplats.

LT har tidigare berättat att Telge bostäder kommer att höja hyrorna, för de hyresgäster som bor intill välutrustade lekplatser. I april verkställs beslutet och hyrorna höjs med 30 kronor i månaden.

– Vi har fört en diskussion med Hyresgästföreningen och kommit överens om att lekplatserna är värdehöjande för lägenheterna som ligger i anslutning till dem, säger Janette Jardefalk, tillförordnad vd på Telge bostäder.

När LT besöker en lekplats vid Barrtorpsvägen en iskall fredagseftermiddag är det inga problem att hitta folk som är retar sig på hyreshöjningen. Trots vädret är lekplatsen välanvänd. Bland de föräldrar LT möter är irritationen stor.

– 30 kronor är inte jättemycket, men de får in ganska mycket på det om man räknar ihop det, säger Märta Modig, som bor i ett av husen närmast lekplatsen och ofta är där med sonen Sebastian, 6 år.

Alexandra Ångström mamma till flera barn som stojar runt i bakgrunden under LT:s besök är inte heller nöjd med höjningen.

– De får gärna höja hyran, men då ska de förbättra lekplatsen också, säger hon.

Hon pekar på sanden under gungorna.

– Den är som kattsand, det enda stället med riktig sand är en liten plätt vid ett litet lekbord. Telge bostäder har sagt att sanden måste följa EU-standard, berättar Alexandra Ångström.

– Men det är ju riktig sand i Dalparken och vid dagis, där gäller väl också EU-standard, säger hon.

Föräldrarna menar också att utlovade förbättringar på lekplatsen uteblivit. I stället har tvärtom flera lekredskap försvunnit.

– På den här lekplatsen försvann en rutschkana för barn, och det visste de inte ens om förrän jag ringde och talade om det för dom, berättar Alexandra Ångström.

En av de andra grannarna berättar hur en större rutschkana och två fjädergungor togs bort från en lekplats på andra sidan gatan i september. Många är också irriterade på att de upplever att Telge bostäder ger dålig information.

– Från början stod det på hemsidan att lekplatsen skulle renoveras för pengarna som hyreshöjningen innebär, men nu har de ändrat och det står att de 30 kronorna får vi betala för att lekplatsen höjer levnadsstandarden, säger Märta Modig.

– Jag förstår att det kan uppstå irritation, men pengarna kommer att gå till fastighetsunderhåll, där ingår också underhåll av lekparkerna, reparationer för hissar och fasader, säger Janette Jardefalk.