Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bryter mot ordningen på Kretsen

Eleverna på Wendela Hebbegymnasiet har skapat ”Konstnärliga ordningsbrott”.– Det här arbetet har ändrat min syn på vad som är konst, säger Isabelle Sjö Hansson, en av eleverna som nu ställer ut på Galleri Kretsen.

Annons

Ett rödvitt avspärrningsband är draget i vinkel fram och tillbaka mellan väggarna på Galleri Kretsen. Innanför avspärrningen syns röda stoppskyltar, och små fotografier av reflexvästar som hänger på trädgrenar vid en skogsstig.

– Jag ville göra något om flyktingsituationen, om poliser som kontrollerar säger Isabelle Sjö Hansson som gjort verket.

Hon berättar att stigen där västarna hängt ligger i närheten av Wendela Hebbegymnsiet, skolan där hon går tredje året på Estetiska programmet Bild, Form och Design. Nu ställer hon och hennes klasskamrater ut de verk som tidigare kunnat ses utomhus i det offentliga rummet.

Utställningen är ett resultat av det skolarbete studenterna gjort under ledning av konstnären Ruben Wätte. Rubriken på arbetet har varit ”Konstnärliga ordningsbrott”. Ruben Wättes mål med undervisningen är att vidga elevernas begrepp om vad som är konst, och få dem att pröva saker de normalt inte känner sig bekväma med.

– Det krävs mod för att våga kasta sig ut, säger Ruben Wätte.

Han menar att det är viktigt att eleverna får kännedom om den moderna konstvärlden, en värld där processen ofta är viktigare än slutverket.

– Många unga har en väldigt konservativ syn på vad som är konst, säger han. Han är imponerad över elevernas mod och vilja att utmana sina personliga gränser.

De senaste åren har ett arbete med Ruben Wätte varit ett stående inslag för avgångsklassen på Bild, Form och Designprogrammet.

– Det är viktigt att eleverna får kontakt med verksamma konstnärer, säger Maria Strand som är lärare på skolan.

Hon berättar att varje student i årskurs tre har en personlig handledare i form av en student från Konstfack i Stockholm.

– Även om inta alla kommer att bli konstnärer är det viktigt att lära sig entreprenörskap. Våra elever har en allt större arbetsmarknad inom exempelvis spelutveckling och konceptdesign, säger hon.

I rummet intill förbereder Louise Olsson den filmvisning som ingår i hennes verk. Vid sidan av studierna tävlar hon i gymnastik för Salemgymnasterna. Hennes arbete bestod i att iklädd gymnastikdräkt gå på händer genom Kringlan och andra offentliga platser i centrala Södertälje.

– Det var kul med all positiv respons. Folk gav mig highfive och applåderade, säger Lousie som filmades av sina klasskamrater.

Filmen och de andra elevernas arbete kan ses på Galleri Kretsen till den 31 januari.