Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De både jobbar och lever tillsammans – så klarar man att driva företag med sin närmaste

Mor och dotter. Äkta makar. Men även affärspartners och arbetskamrater. Möt människorna som vågar blanda affärer och nöje.

Annons

I Nykvarn, i en lokal med modern saluhallskänsla, kakel på väggarna, bardisk mitt i rummet och bord längs väggarna, arbetar Therese och Jonas Kristiansson med sin gemensamma passion: mat, ost och vin. De är ingenjörerna som arbetade som konsulter fram till bara för ett par år sedan.

– Båda satt på Essingeleden i varsin bil och funderade på vad vi gjorde egentligen. Sedan blev detta huset till salu två dagar efter vårt bröllop. När jag såg det så sade jag: Vi köper det, säger Therese.

I huset skapades Turinge Ost & Vin, en restaurang kombinerat med deli, och med köpet av Vindhammars värdshus intill är planerna inför framtiden stora. Att driva företag ihop med sin partner ser de bara fördelar med. De har alltid något att prata om.

– Vi bråkar aldrig om petitesser längre. Förut kunde man bli irriterad på att den andra var sen från något möte på jobbet. Men nu bråkar vi inte längre för man vet vad vårt jobb kräver av den andra, säger Therese.

– Det är alltid någon som backar dig till 100 procent, och ingen som försöker ta ens karriärplats. Det är befriande för jobbet handlar bara om verksamheten, säger Jonas.

Arbetsdagarna är långa, inte sällan 14 timmar, och innefattar även jobb på lördagar och söndagar. Men de har ändå fått mer tid till de två barnen, som kan hämtas tidigare på dagis och sedan hänga i restaurangen fram till stängning. Det är den enda nackdel de kan komma på med sin nya livsstil – att barnen kanske kommer i kläm när de aldrig är riktigt lediga.

– Men jag tror att barnen kommer att tycka det är kul. Det är ju deras butik också. Innan visste de inte vad vi gjorde på jobbet. Vi är också gladare nu. Vi kommer aldrig gå tillbaka till våra tidigare liv, säger Therese.

Therese och Jonas låter jobbet och privatlivet flyta ihop. Tin och Janna, mor och dotter Carleson som driver Tudda Galumpan i Järna, tänker lite annorlunda. Personligt snack tar de på raster och utanför arbetstiden.

– När vi träffas på morgonen så måste vi ta det personliga först, säger Tin.

– Ja, man måste hålla isär. Man måste också kunna prata privat utan att prata jobb. Och vi tycker inte alltid lika om jobbet och då får inte det gå ut över vår privata relation, säger Janna.

De båda hade pratat i några år om att starta affär tillsammans. I lokalen vid kyrkan i Järna rymdes mer än en affär och nu kombinerar de bokhandel, bokbinderi, ett eget förlag och litteraturpedagogisk verksamhet. Var och en för sig är det svårt att få lönsamhet, men kombinerat går det – en affärsidé som nominerades som årets innovation 2016 på Södertäljegala.

De beskriver båda att de är stolta över vad den andra gör. Att jobba så nära sin mor respektive dotter ser de bara fördelar med.

– En sak som är bra är att ens nätverk är så positivt, att många tycker att det är roligt att man har något ihop och uppmärksammar det, säger Tin.

– Man har också koll på varandras nätverk, om man behöver hjälp med något så vet man vilka kontakter den andra har som kanske kan vara bra, säger Janna.

Våra bästa tips:

Jonas & Therese:

Bara gör. Tänk så många som har idéer och aldrig gör något. Gör något ni båda brinner för, det är viktigt att ha samma driv så att inte en vill mer och en vill mindre. Men man måste våga offra något. Gör en riskanalys, vad är det värsta som kan hända och bestäm om er dröm är värd det.

Tin & Janna:

Det är viktigt att veta vart man är på väg, att man jobbar mot samma mål så att det inte går ut över relationen. Se till att ha stöd från hela familjen, så att de vill att det ska gå bra för er, och kanske också kan hjälpa till vid behov.