Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är störst enligt SVT:s valundersökning

Vallokalerna har stängt och SVT:s valundersökning för riksdagen har presenterats. I prognosen har SD gjort en ökning på 6,3 procent till 19,3 procent, medans Socialdemokraterna backar 4,6 procent till 26,2 procent.

SVT:s vallokalsundersökning, Valu, visar att 41 procent av de som deltagit har bytt parti sedan förra riksdagsvalet. 38 procent bestämde sig vad de skulle rösta på i dag eller den sista veckan, skriver SVT.

Valu har gjorts sedan 1991 och intervjuat väljare utanför vallokaler i hela Sverige. Mellan 10 000 och 15 000 väljare har anonymt fått besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti de röstat på, vilken partiledare man föredrar, och vilka sakfrågor man anser är viktigast. Vid valet 2014 intervjuades 13 000 väljare.

– Huvudsyftet är att ge väljarna en röst på valkvällen när valet är slut, säger till SVT Sören Holmberg, som arbetat med Valu sedan 1991.

Valundersökningen har vid tidigare val visat sig stämma väl överens med slutresultatet. Vid förra valet var det endast för Moderaterna och Sverigedemokraterna som skillnaden mellan vallokalsundersökningen och slutresultatet som skillnaden översteg en procentenhet, skriver SVT.