Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorstyrt skolval missgynnar Enhörnaelever

I ett allt mer digitaliserat samhälle händer det att datorer gör beräkningar som får konsekvenser i våra liv utan att det går att påverka.

Anmäl text- och faktafel

Detta gäller till exempel för de elever i Vallaskolan, Enhörna som till årskurs 7 måste byta till en skola i Södertälje. Turordningen vid fördelning av platser till kommunala skolor bygger numera på en av datorer uträknad skillnad i gångavstånd mellan hemmet och vald skola respektive närmaste skola. Enhörnaelever har därför från början en lägre chans till en plats på en vald skola än andra eftersom de bor långt bort.

Dessutom – ju längre bort från sina kamrater och Södertälje en elev bor, desto sämre chans får eleven jämfört med sina kamrater. Den uträknade skolplaceringen går inte att överklaga och inga andra hänsyn tas.

Att elever med automatik diskrimineras i kommunens skolval för att de råkar bo längre bort från sina kamrater och Södertälje kan inte vara förenligt med skollagens intentioner om valfrihet när det saknas en skola i elevernas närhet. Detta oavsett om elever får sitt förstahandsval eller inte.

Politiker och tjänstemän i Södertälje kommun, Enhörna kommundel och utbildningsnämnden måste inse och åtgärda bristerna i det digitaliserade skolvalet och aktivt arbeta för ett rättvist skolval för alla elever i kommunen.

Låt gärna skolvalet för Enhörnaeleverna hanteras med mänsklig dialog utan datorer fram till dess att ett digitaliserat skolval fungerar i praktiken – för alla. Eller till dess att en valbar kommunal skola finns i Enhörna.

Ulf Henriksson

Enhörna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare