Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför spelar inte vi i Luna

”En inställd spelning är också en spelning” är ett klassiskt skämt musikanter emellan.

Annons

Men i det här fallet är det bara sorgligt när vi i Bengt Sjöberg band officiellt tackar nej till att spela under Kulturfesten på lördag, 23 november.

Historien börjar med att vi får en vänlig fråga från kommunen om vi vill komma och spela. Gott så. Men sedan visar det sig att det inte finns något ekonomiskt utrymme till gager för de medverkande, i alla fall inte till oss.

Övriga villkor är också i allra högsta grad osäkra. Till exempel de tekniska förutsättningarna – vi får höra att det kanske finns en scen, kanske en ljudtekniker, men förmodligen inget ljudsystem (har ni möjlighet att ta med egen utrustning?).

Kommunen bjuder kort sagt in medverkande till en kulturfestival som inte är professionellt planerad och dessutom saknar finansiering.

Nu är det så att vi har varit med i några decennier och vi vet vart detta leder i 99 procent av fallen – nämligen till ett präktigt ökengig! Ingen välkomnar oss, vi behandlas som skräp före, under och efter vår insats och sedan lommar vi hem med en klump i magen.

Det man inte betalar för är helt enkelt inget värt.

– Men, säger arrangören hurtigt, ni älskar ju att spela!

– Det har vi hört förr, svarar vi.

– Dessutom är det en chans för er att visa upp er!

– Det har vi också hört förr, svarar vi, nu lite mer trumpet.

– Er spelning leder säkert till andra, riktiga spelningar!

Okej, där kom den gamla godingen, tänker vi och nu är måttet rågat.

Feminister är fiffiga typer. En smart sak de sysslar med är att byta ut roller för att avmaskera bakomliggande maktstrukturer och annan skit på strukturell nivå.

Vi ber här om lov att få använda detta verktyg i vårt egna lilla fall och ställer en alldeles bestämd fråga till höga tjänstemän och politiker på kultur- och fritidsförvaltningen och dito nämnd här i Södertälje.

Vad gör ni om det blir stopp i toaletterna i Luna Kulturhus? Ni ringer så klart en rörmokare.

Men hur ofta ber ni vederbörande att dyka upp gratis en lördagskväll och ta med sig några kollegor (också de utan ersättning) för då blir jobbet bättre gjort? Det roligaste som finns är ju att fixa igenkorkade toaletter, eller hur? Rörmokaren får ju en chans att visa upp hur fantastiskt duktig han eller hon är! Och vem vet, någon annan kommer kanske att se er jobba och vilja ge er betalt för att fixa sin egen toalett?

Stopp på tankeexperimentet.

Nu vill vi vara helt tydliga på en punkt. Vi kritiserar ingen av de andra kulturkämparna som medverkar. Var och en fattar sina egna beslut och följer sin egen kompass.

Vi anser att det är en skam att Södertälje kommun genomför en fest av den här storleken utan att skjuta till tillräckligt med pengar. Ska det vara så svårt att begripa att vi tillhandahåller en fackmässigt utförd tjänst?

Ring igen när ni verkligen vill att vi ska komma och spela.

Erik Holmerin Staf

Daniel Johnston

Moa Grundemark

Anders Wideland

Bengt Sjöberg band: Bengt Sjöberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel