Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför sparkades inte skandalläkaren

Luna vårdcentral har kämpat för att få bort skandalläkaren. Det menar verksamhetschefen Emily Häller. – Det har varit en lång och jobbig process, säger hon.

Luna vårdcentral har försökt få bort skandalläkaren sedan hösten 2014. Det menar verksamhetschefen Emily Häller som nu är beredd att bringa lite klarhet i hur läkaren kunde få jobba kvar trots 38 klagomål mot henne på sex månader , trots 50 klagomål totalt, trots fyra erinringar och trots tre uppföljningsmöten där det var fortsatta brister på alla punkter.

– Det är vi själva som har gjort en anmälan när vi har sett den här bristande kompetensen. Det förstår du ju nog själv att utifrån det underlag som du själv tagit del av så måste man agera, säger Emily Häller och fortsätter:

– Vi har jobbat med det här sedan oktober 2014, det har varit en lång arbetsrättslig process, som du vet så krävs det väldigt mycket att säga upp en fast anställd person i dag. En medarbetare måste få chansen att bättra sig, man har uppföljningsmöten och så vidare om någon kontinuerligt visar brister så följer man den personen, säger Emily Häller.

Var går gränsen för hur inkompetent man får vara?

– Det finns inga tydliga gränser.

Hur kommer det sig då att hon fick jobba kvar med så många upprepade förseelser?

– Men hon jobbar ju inte kvar, säger Emily Häller som inte vill kommentera mer än så förutom att hon säger att kvinnan jobbat i ”nio–tio år” på vårdcentralen. LT har fler frågor som hon inte vill svara på.

– Det pågår ett ärende och jag vill inte förekomma IVO på något sätt.

Skandalläkaren jobbar inte kvar inom Stockholms läns landsting. Det säger Peter Carlberg, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde som är en del av landstinget och har hand om all landstingsdriven vård utanför akutsjukhusen – och ansvarar för bland annat Luna vårdcentral.

– Hon finns inte kvar inom vår organisation, däremot kan jag inte svara på om hon finns hos en privat vårdgivare, säger Carlberg som inte vill uttala sig så mycket i övrigt.

– Nej, inte så länge det finns det ett pågående ärende hos IVO.

Läs även: Läkare som slogs fick behålla jobbet