Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför publicerar LT namn och bild

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

LT publicerar namn och bild på dem som får de längsta fängelsestraffen och som fortfarande har tid att avtjäna. LT:s tillförordnade tidningschef Anna Levin förklarar varför.

Så kom de, domarna som Södertälje väntat på i flera år. Domarna kan inte jämföras med något annat i Södertäljes historia. Det är rent utav den största mordutredningen i Sverige sedan Palmemordet. Tingsrätten menar att det är bevisat att det funnits ett kriminellt nätverk.

Det är några av orsakerna till att vi publicerar namn och bild. När det publicistiskt gäller att avgöra frågor som denna, väger man allmänintresset mot den skada som publiceringen kan göra för den enskilda. I detta fall är allmänintresset extremt stort. Det väger tyngre än hänsynen till de dömda och deras anhöriga.

Domen betyder inte bara att några brottslingar fått sina straff. För många handlar det om att återupprätta tron på rättssamhället. Det betyder att kunna känna sig tryggare i sin stad. Det innebär att hoppet finns att detta långa kapitel kanske kan läggas till historien.

Vi kan visserligen vänta oss en fortsättning i hovrätten och det är en viktig del i en rättssäker process. Ändå kan man se gårdagens domar som ett delavslut.