Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lämnar jag nu Telgekoncernens styrelse

 
Upprustningen av Fornhöjden
Visa alla artiklar

Jag har under åtskilliga år i koncernstyrelsen försökt följa aktiebolagslagens enkla regler om ägarens uppsynsplikt över sina bolag. Försökt göra det konsekvent. Därför känns det vemodigt att tvingas lämna styrelsen. Lagen är även tydlig i att om man inte delar styrelsens åsikt ska man därför ställa sin plats till förfogande.

Anledningen är det obegripliga dränage av kapital som under ett antal år skett under Telge bostäders uppsyn. Handlar om en kvarts miljard kronor som i någon form kommer belasta övriga bolag – och även hyresgästerna på något sätt i slutänden. I dag är det hanterbart ekonomiskt, men pengarna kunde ha använts långt mycket bättre. Likheten med nya Karolinskas affärer med Skanska är påtaglig – för övrigt samma byggföretag som lurat skjortan av landstingets skattebetalare.

När Fornhöjdenskandalen nu begravs i den fjärde utredningen utan att ett enda beslut i ansvarsfrågan utkrävs så har jag ingen funktion att fylla i dagens styrelse. Lagens enkla regler om styrelseansvar och uppsyn har ersatts av partitaktiska manövrer.

Socialdemokraterna vill på alla sätt värna sin styrelseordförande Ingela Nylund Watz (som jag för övrigt tycker är en skicklig och erfaren sådan) medan allianspartierna vill lägga all skuld på henne.

I stället har partierna då kohandlat och kommit överens om att begrava ansvaret djupt ner i ännu en utredning ända till senhösten

Men en styrelse i ett aktiebolag bär alltid ett gemensamt ansvar.

Och i stället har partierna då kohandlat och kommit överens om att begrava ansvaret djupt ner i ännu en utredning ända till senhösten fastän det enda rimliga hade varit att ägaren, kommunfullmäktige, utkrävt det ägaransvar som är så uppenbart. Sedan uppmanat hela styrelsen att ställa sina platser till förfogande och överlämnat det redan digra materialet till revisionsinspektionen och rättsvårdande myndigheter.

Var och en som läst KPMG:s slutrapport slås av det totalkaos som rått i Fornhöjdenprojektet – och vem om inte styrelsen bär det yttersta ansvaret?

Jag lämnar med omedelbar verkan min plats i koncernstyrelsen, men har för avsikt att stanna kvar i Telge Energi AB och som kommunalråd och folkvald i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Allianspartierna hade här möjligheten att rösta som man i media argumenterat för i sak, då man för ovanlighets skull hade mitt stöd. Men taktiserandet inför valet blev sannolikt för frestande.

Jag hoppas en dag kunna återvända till en styrelse som tar sin uppsynsplikt och ägaransvar på allvar.

Staffan Norberg (V)

ledamot i koncernstyrelse, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel