Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför höjer vi p-avgifterna

Nu byggs det nya bostäder i vårt centrum. Fler människor och mer folkliv är efterlängtat.

Annons

Att flera bostäder byggs på nuvarande parkeringsplatser kommer att märkas allt mer. Det blir svårare att hitta parkeringar utomhus på gatumark.

Det är därför ytterst viktigt att vi använder alla parkeringsplatser som finns i vår stadskärna på allra effektivaste sätt, både gatuparkering och i parkeringshus.

Vi vill först och främst gynna handeln genom att prioritera dem som vill parkera under några fåtal timmar för att handla, äta eller besöka vår stad. De ska snabbt och enkelt kunna hitta en parkering. I dag fungerar det tyvärr inte så.

På gatuparkeringen är det oftast fullt och där står många som arbetar eller bor i stadskärnan. Samtidigt finns det väldigt många tomma platser i parkeringsgaragen.

Med höjd avgift tillsammans med förlängd avgiftstid finns större möjlighet att de boende och de som arbetar, i stället hyr en p-plats i något av garagen. Därmed frigörs p-platser.

Det är så kommunen, liksom andra städer styr genom parkeringsavgiften hur bilisterna väljer att parkera. Förslaget är fullt jämförbart med hur man gör i andra liknande städer.

Parkeringar är aldrig gratis, det är alltid någon som betalar för dem.

I Skärholmen och andra köpcentrum är det företagen/handlarna som står för parkeringskostnaderna i parkeringshusen för sina kunder.

I Södertälje finns ett liknande samarbete sedan några år tillbaka mellan företag/handlare och Q-park som sedan många år bedrivit verksamheten i p-garagen i centrum.

I dag innebär detta två timmars gratis parkering i p-husen lördag och söndag, vilket är bra.

Jag skulle välkomna ett utvidgat samarbete, till exempel så som Centrumföreningen föreslår enligt en artikel (LT, 17 oktober), med två timmar gratis parkering i p-husen även på vardagarna.

Södertälje ska ha en attraktiv, levande stadskärna med boende, serveringar, butiker samt kultur, och det ska vara enkelt att parkera.

Nya parkeringsplatser kommer att byggas framöver, men då inte på gatumark i centrum.

ordförande, tekniska nämnden

Ewa Lofvar Konradsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel