Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är det viktigt att nominera till LT:s kulturpris

Trots coronakrisen kommer LT att dela ut sitt Kulturpris även i år. Priset har de senaste åren delats ut under Södertäljefestivalen och då det evenemanget är inställt i år kommer priset att delas ut i samband med ett annat kulturevenemang senare till höst – nu vill vi ha era nomineringar.

Sedan 1988 delar Länstidningen ut kulturpriset för att uppmärksamma Södertälje och Nykvarns kulturliv och kulturpersonligheter som gjort något utöver det vanliga. Fram till 2006 kallades priset för ”Eklövet” och från och med 2010 delas det ut i tre kategorier; ett huvudpris (kulturpriset), ett eldsjälspris och ett debutantpris. Elias Zazi, kulturredaktör på LT, leder juryarbetet för Kulturpriset.

– Hoppas nu att vi får in flera nomineringar från våra läsare så att vi kan inleda arbetet på riktigt. Vi har redan börjat titta på lämpliga och aktuella namn, säger han och anger 26 juni som sista inlämningsdag:

– Nytt för i år är att vi använder oss av digital nominering som innebär att läsarna också kan gå in på LT.se/kulturpris och skicka sin nominering där.

Läs också: De har fått LT:s kulturpris – här är hela listan

Priset delas ut till personer gjort något konstnärligt utöver det vanliga i kulturens värld. Det är också viktigt att personen har en tydlig koppling till Södertälje eller Nykvarn. Juryn försöker också få till en spridning så att priset går till olika genrer inom det konstnärliga som exempelvis teater, musik, film, dans och litteratur, men priset kan också ges till serietecknare, ljusmästare, personer som jobbar med kulturarvsfrågor och så vidare.

– Men det betyder inte att ett aktuellt namn inte kan få priset bara för att det nyligen gick till en i samma genre, säger Elias:

– Har man gjort sig förtjänt av priset så ska man kunna få det oavsett.

Juryn brukar gallra bland förslagen och behålla tre, fyra, ibland upp till tio namn, inom varje kategori. De namnen stöts och blöts sedan tills ett namn koras. Debutantpriset brukar vara svårast att välja då det ska vara någon relativt okänd som gör något för första gången. Men det personen gör ska ändå hålla en viss kvalité och dessutom ska personen ha en avsikt att fortsätta inom det kulturella.

– Det är även svårt att kora en eldsjäl. Här brukar vi få nomineringar på riktig fina eldsjälar, men som inte verkar inom det kulturella och konstnärliga. De namnen tar vi bort direkt.

Varför är det viktigt att kora kulturpristagare?

– Det är viktigt att lyfta fram de som arbetar för kulturen i Södertälje och Nykvarn och speciellt de som kämpar i det dolda. I dessa coronatider har kulturarbetare haft det väldigt tufft och lite uppskattning vore inte fel, säger Elias Zazi.

LT:s kulturprisjury består av: Kristina Möller, Peter Taberman, Monika Nilsson Lysell och Elias Zazi.