Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danmarks ”nationalskjald” Kim Larsen är död

Han kallades så – nationalskald – av bland annat danska tidningen Politiken, när budet om hans frånfälle kom på söndagen. Artisten Kim Larsen har avlidit.

Anmäl text- och faktafel

Larsen somnade in på söndagen, uppger hans agent Jørn Jeppesen i ett pressmeddelande.

"Å familjen Larsens vägnar är det med stor sorg som jag meddelar att Kim Larsen somnade in i morse efter en längre tids sjukdom", skriver han och fortsätter:

"Kim Larsen var i sin sista stund omgiven av sin fru Liselotte och sina sex barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui", skriver Jeppesen.

Enligt familjen ska begravningen ”ske i absolut stillhet och och helt privat”.

I januari i år meddelade Kim Larsen att han drabbats av prostatacancer och tvingades ställa in flera konserter på sin kommande turné.

Han repade sig dock något och i augusti spelade han på festivalen Smukfest i Skanderborg. Larsen genomförde konserten sittande och slog publikrekord, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

"Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen", skrev han då i ett inlägg på Facebook.

Den svenske artisten Mats Ronander, som samarbetat med Larsen tar emot dödsbudet med sorg.

– Jag kommer att sakna honom väldigt mycket, vi var goda vänner och det här är hemskt tråkigt att höra, säger han till TT.

I låten "Gör mig lycklig nu" (1992) sjöng de två duett.

– Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas av många av oss.

– Kim Larsen blev Danmarks största ledande stjärna när han slog igenom i bandet Gasolin, säger den svenska musikjournalisten Stefan Wermelin.

– Han var en stor inspirationskälla för många andra band. Det var ett stadionrockband fast med ett annat stuk. Bra, melodiska rocklåtar, bra utstrålning och en bra sångare med väldigt karismatisk röst, säger han.

Wermelin beskriver Larsen som en artist som alltid levererade kvalitet. Han jämför honom också med Ulf Lundell – ”fast före Lundell”.

– Han hade en attityd som man ska ha inom rockmusiken. Det handlar inte om att sjunga bra, utan med rätt uttryck, och det hade han absolut.

– Även på andra sidan Öresund kan folk sjunga med i Gasolins största hit ”Hvad gør vi nu, lille du?”, påpekar Stefan Wermelin.

I Skåne och Malmö framför allt var Larsen stor, bitvis väldigt stor, och han var här och spelade ofta.

Kim Melius Flyvholm Larsen föddes i Köpenhamn där han också växte upp. Från början utbildade han sig till lärare innan musiken tog över hans liv i slutet av 1960-talet.

Första soloskivan ”Værsgo” kom 1973 och räknas som en av dansk rockhistorias mest ikoniska skivor.

Under sin karriär har Larsen släppt ett 20-tal studioalbum, som har sålt flera miljoner exemplar. Enligt danska tidningen Politiken rör det sig om fem miljoner.