Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danius och Frostenson lämnar Svenska Akademien

Först meddelade ständiga sekreteraren Sara Danius att hon kliver av Svenska Akademien. Halvtimmen senare kom nästa avhopp: Katarina Frostenson.

Kalabaliken och kaoset inom Svenska Akademien fortsätter – och nådde på torsdagskvällen nya bottennivåer.

De kvarvarande ledamöterna hade samlats till ett avgörande möte under torsdagskvällen, där det på förhand stod klart att Sara Danius riskerade att bli bortröstad från posten som ständig sekreterare.

Efter ett nära tre timmar långt möte kom Sara Danius ut och meddelade att hon skulle lämna Akademiens arbete: ”Det var Akademiens vilja. Jag rättar mig efter det”.

Ungefär en halvtimme senare uppgav ledamoten Anders Olsson, tjänstgörande direktör för Akademien, till TT att även ledamoten Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Anders Olsson tar nu själv över som tillfällig ständig sekreterare.

Frostenson blir därmed den femte ledamoten att lämna Akademiens arbete på knappt en vecka.

Enligt Dagens Nyheter, som fått ett sms av Akademieledamoten Sara Stridsberg, avgick Sara Danius på ett villkor – hon skulle lämna sin post om även Frostenson hoppade av.

Katarina Frostenson blev själv föremål för en uteslutningsomröstning förra veckan, bland annat på grund av anklagelser om jäv. Det har visat sig att hon varit delägare i den kulturklubb som hennes man – den så kallade kulturprofilen som anklagats för otaliga sexuella trakasserier och övergrepp – drivit under många år.

Katarina Frostenson har även anklagats för att ha läckt namnet på ett stort antal Nobelpristagare i litteratur till sin man.

Åtta ledamöter ville inte utesluta Frostensson under omröstningen förra veckan. Tre av de ”förlorande” ledamöterna valde då att lämna arbetet i Akademien, Peter Englund, Klar Östergren och Kjell Espmark.

Splittringen inom Akademien har därefter bara ökat, liksom pajkastningen. Akademieledamoten Horace Engdahl tog till exempel ära och heder av Danius i en artikel i Expressen, där han utnämnde Danius till ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Avhoppade ledamoten Kjell Espmark kommenterade till Aftonbladet att texten är ”det skändligaste” han någonsin läst.

Svenska Akademien instiftades av kung Gustav III och förutom att utse Nobelpristagare i litteratur delar Akademien ut ett 50-tal andra priser och stipendier, vara Stora priset är det förnämsta. På onsdagskvällen fick exempelvis Agneta Pleijel ta emot Svenska Akademiens Nordiska pris, den sista officiella tillställningen där Sara Danius deltog.

Sveriges statschef, kung Carl XVI Gustaf, är ”Akademiens högste beskyddare” och hovet har meddelat att kungen starkt överväger att se till att Akademiens stadgar ändras i framtiden.

"Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde", skrev kung Carl XVI Gustaf på hovets hemsida med anledning av den pågående krisen i Akademien.

Efter de senaste avhoppen är Akademien inte längre beslutsmässig i vissa frågor, bland annat om nya medlemmar ska plockas in, eftersom beslut av detta slag kräver 12 närvarande ledamöter – just nu är bara 11 ledamöter aktiva inom Akademien, förutom de fem senaste avhoppen stod två stolar tomma sedan tidigare; Kerstin Ekman lämnade Akademiens arbete redan 1989 efter Salman Rushdieaffären och Lotta Lotass klev av 2015 sedan hon känt sig ovälkommen från flera andra Akademieledamöter, ”Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i Akademien.”, sa Lotass till Borås Tidning i en intervju förra året.