Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danira ordnar gig för hemlösa

Danira Zeric Törnqvist hade nästan gett upp. Men med ett kultur-stipendium kom vändningen och på lördag arrangerar hon en stödkonsert i Järna för hemlösa och människor i missbruk.

Det är vår 2015. Danira Zeric Törnqvist går upp från tunnelbanan i centrala Stockholm. På en kort sträcka ser hon tre hemlösa på gatan. Deras hem är en bit kartong och livet bär de för tillfället i kassar. Det var då hon bestämde sig: hon ville hjälpa utsatta människor.

– Det kom till mig som det aldrig gjort förut. Det var en direkt smärtsam upplevelse att se människor ligga på gatan. Hemlöshet är på ett sätt botten av botten, säger Danira.

Resultatet av engagemanget: hennes årslånga slutprojekt på Örjangymnasiet i Järna skulle bli en stödkonsert där intäkterna går till hemlösa och missbrukare. På lördag går hon upp på scen på Gula villan i Järna och presenterar kvällens artister, norska jazzbandet Rohey och lokala rockbandet The Blue ruin. Danira ser lättad ut när hon berättar om evenemanget. Resan hit har varit krokig. För några månader sedan var det ytterst nära att projektet lades ner.

– I december hade jag accepterat tanken på att det inte skulle bli av. Men jag kunde inte riktigt släppa det, säger hon.

Danira Zeric Törnqvist hade från början siktet helt inställt på ett stort evenemang i Stockholm, med stora artister och lika stora organisationer att samarbeta med. Hon beskriver sig som en person i svart och vitt – antingen skulle hon göra allt eller inget. Men tillfrågade artister tackade nej, organisationer var svårnådda eller ställde orimliga krav för att delta.

Då kom vändningen. På hennes konto satt plötsligt 10 000 kronor. Hon hade fått Södertälje kommuns kulturstöd Idéslanten. Pengarna gav viktig näring åt projektet och Danira fick till slut ja från två band.

– Jag har lärt mig mycket under året. Att man inte ska vara rädd för att tjata, och att det är okej att sikta högt men att landa i något mindre.

Med den insikten valde hon att samarbeta med en mindre organisation, som hon snabbt fick tillit för. Valet föll på stödföreningen Bästa svängen Hökarängen i Stockholm, som arbetar med hemlösa och missbrukare.

– De har hjälpt mig mycket, både praktiskt och känslomässigt.

För Danira är det självklart att engagera sig i frågan även efter skolprojektet. De ideella krafterna i stödföreningen och människor hon mött har gett inspiration att jobba med att ändra synen på hemlösa och hemlöshet.

– Vem som helst kan bli hemlös. Många har allt för förutfattade meningar, som är viktiga att bryta ner. Hemlöshet är inte en person. Det är ett symtom av olika händelser.

Håller i stödkonsert i Järna

Danira Zeric Törnqvist fyller 19 år i sommar. Hon bor i Gnesta med sin mamma Marica och lillasyster Lovis.

Hon går sista året på estetiska programmet på Örjanskolan i Järna. Alla sistaårselever har jobbat med ett slutprojekt hela året, om allt från keramik till segling och opera.

Danira valde att arrangera en stödkonsert för hemlösa och missbrukare, som hålls på Gula villan

i Järna i morgon lördag. Biljettintäkterna går till stödföreningen Bästa svängen Hökarängen.

På onsdag ska Danira och hennes skolkamrater presentera sina projekt för familj och allmänheten på Kulturhuset i Ytterjärna.